Islámský stát udeřil. Útoky v Iráku a Pákistánu mají nejméně 120 obětí a 200 zraněných

Zdroj: EPA

Nejméně 120 obětí a na dvě stovky zraněných si vyžádaly dva atentáty v Pákistánu a v Iráku, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Ta operuje převážně v Sýrii a v Iráku, teroristické útoky ale provádí i v řadě dalších zemí světa.

Při sebevražedném pumovém útoku ve svatyni v jižním Pákistánu dnes zemřelo nejméně 75 lidí a více než 150 dalších osob bylo zraněno. Atentátník vstoupil do súfistické svatyně Lal Šáhbáz Kalandar v provincii Sindh v době, kdy se tam shromáždily davy věřících. Súfismus je mystická, tolerantní forma islámu. Dnešní útok je jedním z nejhorších v Pákistánu za posledních pět let.

Přes padesát lidí zemřelo dnes při teroristickém útoku také v irácké metropoli Bagdádu poté, co explodoval automobil naložený trhavinami. Atentát se odehrál ve čtvrti, kde žijí převážně šíité. Ti jsou častým terčem radikální sunnitské organizace IS.

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky útoků páchaných příslušníky IS. Tato organizace má nyní pod kontrolou oblasti na severu Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Její bojovníci ale v posledních letech využívají nestabilní politické situace i v dalších zemích, například v Jemenu, Libyi či právě Pákistánu.

K dnešnímu útoku v Pákistánu se Islámský stát přihlásil prostřednictvím tiskové agentury Amak, se kterou islamisté spolupracují. O zodpovědnosti IS za masakr v Bagdádu informovala televize Al-Arabíja .