Islámský stát upálil jordánského pilota

"Všichni jsme Maáz". Protest za propuštění jordánského pilota Maáze Kasásby

"Všichni jsme Maáz". Protest za propuštění jordánského pilota Maáze Kasásby Zdroj: ctk/ap

Na internetu se objevil videozáznam, na kterém je údajně vidět, jak ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaživa upalují zajatého jordánského pilota. Informovala o tom agentura AFP. Jordánsko usilovalo o propuštění šestadvacetiletého pilota Maáze Kasásby a bylo připraveno vyměnit ho za vězněnou extremistku Sadžídu Rišávíovou. Jednání se ale před několika dny zadrhla. Jordánsko dnes smrt pilota potvrdilo, podle státní televize byl zabit již 3. ledna.

Na záběrech je vidět, jak muže v oranžovém vězeňském obleku stojícího v kovové kleci pohlcují plameny. Videozáznam dlouhý 22 minut byl zveřejněn přes účet na komunitní síti Twitter, který využívají radikálové z IS. Jordánská armáda již informovala Kasásbovu rodinu, že muž byl zabit. Agentuře Reuters to řekl jeden z příbuzných pilota.

Islamisté zveřejnili minulý týden audionahrávku, na které hovořil japonský novinář Kendži Goto, rovněž vězněný IS. „Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit,“ říkal. Mezi radikály a jordánskými úřady tehdy údajně probíhala určitá vyjednávání, Ammán chtěl ale potvrdit, že je Kasásba stále naživu.

Iráčanka Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí.

V sobotu večer islamisté zveřejnili video se stětím právě Kendžiho Gota. Radikál s nožem v ruce na záznamu rovněž vyhrožoval Japoncům. O jordánském pilotovi ale tehdy nepadla zmínka. Až nyní začaly na sociálních sítích kolovat záběry z nového videa.

Maáz Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie nedaleko města Rakka. Islamisté tvrdí, že stroj sestřelili. Jordánsko je jednou ze zemí, která se spolu s USA podílí na spojeneckých útocích na pozice islamistů v Sýrii.