Islámský stát v nahrávce potvrdil zabití chorvatského rukojmího

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát Zdroj: ctk/AP

Hnutí Islámský stát (IS) dnes v audionahrávce potvrdilo, že jejich egyptská odnož zavraždila chorvatského rukojmí. Islamisté zveřejnili již ve středu fotografii jeho mrtvého těla. Egyptské ministerstvo zahraničí nicméně uvedlo, že zatím nedokáže informaci o stětí třicetiletého muže potvrdit.

„V Sinajské provincii vojáci chalífátu zabili chorvatského rukojmího, jehož země se účastnila války proti Islámského státu. Stalo se tak poté, co vypršelo ultimátům a egyptská i jeho vlastní vláda se ho zřekly,“ uvedli islamisté v nahrávce, ve které komentovali své aktuální aktivity na Blízkém východě.

Třicetiletý otec dvou dětí, který se na nedávném videozáznamu identifikoval jako Tomislav Salopek, v Egyptě pracoval. Radikálové ho unesli 22. července. Na fotografii zveřejněné ve středu bylo vidět zkrvavené tělo a na něm položená hlava. Záběr byl pořízen v poušti, za obětí byla černá vlajka islamistů.

Za údajným zabitím rukojmího stojí ozbrojenci ze skupiny Sinajská provincie. Pod tímto názvem se skrývá skupina Ansar Bajt al-Makdis, která působí na Sinajském poloostrově již řadu let. Nedávno se ale přihlásila k organizaci Islámský stát, jež za uplynulý rok obsadila rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, a změnila si jméno.

Minulý týden ozbrojenci zveřejnili videozáznam, na kterém Salopek říká, že ho radikálové do 48 hodin zabijí, jestliže nebudou propuštěny muslimské ženy uvězněné v egyptských věznicích.