Islámským světem cloumají kvůli filmu protiamerické vášně

teroristé v Afghánistánu

teroristé v Afghánistánu Zdroj: ctk

Nejméně 12 lidí včetně devíti cizinců dnes zahynulo při sebevražedném útoku v afghánském hlavním městě Kábulu. Zranění utrpěla desítka kolemjdoucích Afghánců. Podle místních bezpečnostních zdrojů byla prý pachatelkou atentátu žena, která se vyhodila do povětří nedaleko letiště u minibusu vezoucího zahraniční a afghánské zaměstnance jisté bezpečnostní firmy. Prý šlo o odvetu za film Nevinnost muslimů, natočený v USA a urážející islám.  (Foto ČTK)
Státní příslušnost zabitých cizinců zatím zveřejněna nebyla. Síly NATO v Afghánistánu útok potvrdily s tím, že podle dostupných informací mezi oběťmi nejsou žádní koaliční vojáci.  (Foto ČTK)
K atentátu se přihlásila afghánská povstalecká Islámská strana (Hezbe islámí), která podle Reuters nemá ve zvyku podobně útočit. Mluvčí hnutí vysvětlil, že žena odpálila výbušniny na svém těle na protest proti filmu Nevinnost muslimů, který znevažuje islám a proroka Mohameda.  (Foto ČTK)
Od začátku letošního roku si takzvané "vnitřní" útoky vyžádaly životy už 51 vojáků ISAF. V jejich důsledku teprve po dlouhém váhání americké velení přiznalo, že tento druh násilí vážně ohrožuje působení západních sil v Afghánistánu.  (Foto ČTK)
Jistý egyptský imám vyzval k zabití všech protagonistů amatérského amerického filmu, který očerňuje islám a vyvolal ostré protesty muslimského světa. Islámský duchovní tak učinil vyhlášením příslušného náboženského nařízení fatva, které zveřejnil na internetu. (Foto ČTK)
9
Fotogalerie
Arabský svět se bouří proti americkému filmu Nevinnost muslimů. Jistý egyptský imám vyzval k zabití všech protagonistů amatérského snímku, který očerňuje islám a vyvolal ostré protesty muslimského světa. Islámský duchovní tak učinil vyhlášením příslušného náboženského nařízení fatva, které zveřejnil na internetu. Informovalo o tom americké centrum SITE, které sleduje servery islámských radikálů.

„Vyhlašuji fatvu a vyzývám mladé muslimy ve Spojených státech a Evropě, aby ji respektovali. To znamená, aby zabili režiséra, producenta, herce a všechny, kteří se podíleli na tomto filmu a propagovali ho. Nechť Alláh řídí vaše kroky a věnuje vám úspěch,“ cituje SETE z výzvy radikálního imáma.

Protagonisty snímku, který podle něj uráží proroka Mohameda, označil za „špinavce“.

Tři muži, spojovaní s filmem Nevinnost muslimů, který rozbouřil muslimy téměř na celém světě, jsou stoupenci koptského kněze Zakarii Botrose. Tento Egypťan, který nyní žije v USA, byl ve své zemi vězněn za své protiislámské smýšlení, napsal o víkendu americký list Los Angeles Times.