Itálie čeká na Montiho vládu

Mario Monti

Mario Monti Zdroj: CTK/AP

Itálie, a spolu s ní i celá Evropská unie, dnes bude pozorně sledovat, jak si ekonom Mario Monti povede první den při sestavování nové vlády, jež má zvládnout ekonomickou krizi v zemi. Tímto úkolem ho v neděli pověřil prezident Giorgio Napolitano, který o den dříve přijal demisi premiéra Silvia Berlusconiho.

Očekává se, že nový kabinet „národní jednoty“ bude složen převážně z technokratů, jakým je sám Monti. Jen v tom případě může totiž počítat s podporou většiny parlamentu, který mu má vyjádřit důvěru do poloviny příštího týdne. Nová vláda má především zavést do praxe sérii opatření, která v parlamentu prosadila dosavadní vládní koalice v čele s Berlusconim. Program hlubokých reforem, který zasahuje důchodový systém, pracovní právo a celou státní správu, má vrátit důvěru v italskou ekonomiku.

Finanční trhy reagovaly kladně již na samotné očekávané pověření Montiho sestavením kabinetu.

Osmašedesátiletý Monti po svém jmenování prohlásil, že Itálie je s to porazit krizi pomocí kolektivního úsilí. Slíbil rychlé vytvoření kabinetu a také úsilí zajistit, aby Itálie byla silným, ne slabým článkem Evropské unie.

Po včerejší vnitřní bouřlivé diskusi podpořila vytvoření nové vlády Montim i Berlusconiho pravicová strana Svobody lidu. Zdůraznila ale, že tento kabinet má trvat jen tak dlouho, kolik si vyžádá rychlé zavedení potřebných ekonomických reforem. Představitelé strany již dříve uvedli, že jsou pro předčasné volby.

Hlavní levicová opoziční Demokratická strana, která již dříve podpořila Montiho, včera vyzvala k tomu, aby vláda byla „zcela nová a převážně technická“.

Vůli vystupovat vůči Montiho převážně technokratické vládě jasně v opozici vyjádřila z větších stran jen nacionalistická Liga severu, dosavadní Berlusconiho koaliční spojenec. Její šéf Umberto Bossi však včera připustil, že liga je i tak připravena podporovat některé programové body nové vlády, která má zachránit Itálii před finanční pohromou. Zdá se tedy, že Monti získá potřebnou podporu v parlamentu, který o ní má hlasovat do 10 dnů.

Mario Monti (68)

  1. Dvakrát byl členem Evropské komise; od ledna 1995 do září 1999 měl na starosti vnitřní trh, služby, cla a daně, zatímco od září 1999 do října 2004 byl eurokomisařem pro hospodářskou soutěž.
  1. Na jaře 2004, kdy byl Monti eurokomisařem pro hospodářskou soutěž, udělila komise americké softwarové společnosti Microsoft obří pokutu 497,2 milionu eur za zneužívání dominantní pozice na trhu. Za Montiho působení komise rovněž zablokovala fúzi mezi americkými skupinami General Electric a Honeywell International. Případ ve své době (2001-2005) vyvolal velkou pozornost, protože ani jedna z firem nebyla z Evropy a navíc americké antimonopolní orgány se spojením už předtím souhlasily. Firmy nakonec od záměru fúzovat odstoupily.
  1. V roce 2005 se ucházel o křeslo guvernéra italské národní banky. Ze souboje se ale nakonec dobrovolně stáhl. O rok dříve, v červenci 2004, odmítl nabídku stát se ministrem hospodářství v Berlusconiho vládě.
  1. Vystudoval ekonomii a management na Univerzitě Luigiho Bocconiho v Miláně; ve studiích pokračoval na Yaleově univerzitě v americkém New Havenu.
  1. Od počátku 70. do poloviny 80. let vyučoval ekonomii na Milánské univerzitě, posléze přešel jako profesor na milánskou Univerzitu Luigiho Bocconiho. V jejím čele stojí od roku 1994.
  1. Během svého působení v akademické sféře se proslavil jako spoluautor takzvaného Monti-Kleinova modelu, který popisuje chování bank za situace, kdy mají na trhu monopol.
  1. Je členem Trilaterální komise, diskusního fóra převážně bývalých vysokých politiků, diplomatů, obchodníků i novinářů ze Severní Ameriky, Japonska a Evropy. Rovněž je členem prestižního Bilderberského klubu a aktuálně zasedá v jeho organizačním výboru.
  1. Je členem takzvané Spinelliho skupiny, která si klade za cíl znovuoživit snahu o federalizaci Evropské unie.
  1. Italský prezident mu letos 9. listopadu udělil čestnou funkci doživotního senátora.
  1. Narodil se 19. března 1943 v Lombardii na severu Itálie v městečku Varese. Je ženatý, má dvě děti.