Itálie chce předcházet radikalismu, každý osmnáctiletý dostane 500 euro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Italská vláda připravila finanční dar pro každého teenagera, který letos slaví 18. narozeniny. Každému dá 500 euro (zhruba 13500 korun). Podmínkou je, že peníze půjdou pouze na kulturu - na vstupy do divadel, muzeí nebo na koncerty. Vláda tak chce předcházet radikalizaci mladých lidí.

Rozdávání takzvaného „kulturního bonusu“ začne letos 15. září, jak píše web qz.com. Peníze si rozdělí na 575 tisíc teenagerů. Vláda, kterou tato mimořádná akce bude stát 290 milionů eur (7,8 miliardy korun), věří, že takzvaný „bonus“ zabrání mladým v myšlenkách směřujícím k extrémismu.

O vyplácení bonusu se začalo mluvit už loni po pařížských útocích. „To, co se stalo v Paříži, ukázalo kulturní střet, ve kterém žijeme,“ uvedl tehdy italský premiér Matteo Renzi. „Teroristé chtějí teror, my odpovídáme kulturou. Ničí sochy, my milujeme umění. Ničí knihy, my jsme země knihoven,“ prohlásil premiér s tím, že s terorismem nestačí bojovat jen financováním bezpečnostních složek.

Italští teenageři se mohou dostat k penězům díky aplikaci 18app.it, jejímž prostřednictvím si budou moci tisknout vouchery od ministerstva kultury. „Tato iniciativa vysílá jasný signál mládeži, že jsou součástí komunity, která je přivítá, jakmile dosáhnou určitého věku,“ uvedl vládní tajemník Tommaso Nannicini, který má nad akcí dohled. „Je to také připomínka, jak moc důležitá je kultura, která obohacuje člověka a posiluje naší společnost,“ dodal.

Opozice: Kupování voličů

Iniciativu kritizovali někteří opoziční poslanci, kteří Renziho obvinili z laciného nakupování budoucích voličů. Řada mladých Italů ovšem bonus uvítala. „Samozřejmě, že jsme nadšení. Dát každému z nás 500 eur na kulturu znamená investovat do naší budoucnosti,“ řekla britskému Telegraphu Angelica Magazzinová, která chce peníze utratit za baletní představení.

Bonus mohou čerpat i mladí cizinci žijící v Itálii. Podmínkou je původ z členské země EU. Své bonusy by měli všichni vybrat do konce příštího roku.