Itálie chystá pobídky. Chce stavět a rozšiřovat internet

Silvio Berlusconi, Itálie

Silvio Berlusconi, Itálie

Opatření, jimiž chce italská vláda stimulovat stagnující ekonomiku, nabývají konkrétních obrysů. Informuje o nich britský deník Financial Times (FT), podle něhož se ministr financí Giulio Tremonti, v návaznosti na kabinetem prosazené tříleté úspory a v reakci na snížení úvěrové známky od ratingové agentury Standard & Poor’s, sešel v úterý s představiteli firem a bank.

Na schůzce jim oznámil, že zvláštní dekret, který uvede vybrané podpůrné kroky do chodu, by měl být hotový ještě do konce tohoto měsíce. Jeho páteří by měly být fiskální pobídky pro soukromý sektor, které mají zařídit investice do infrastruktury a širokopásmového internetu.

„Tremontiho návrh počítá například s výstavbou dálnice z Říma do Benátek, stavba za osm miliard eur povede z velké části podél jaderského pobřeží,“ píší FT.

Další výnosy, které se pokusí liberalizovat sektor služeb a rozjet větší míru především regionální privatizace, mají následovat do konce roku. Zdroj deníku tvrdí, že půjde o vizi na deset let. Aktuální výhled Mezinárodního měnového fondu předpovídá Itálii pro příští rok hospodářský růst pouhých 1,8 procenta. Ještě v červnu byl přitom tento odhad o tři desetiny procenta vyšší.