Itálie zůstává v patu, trhy začínají být napjaté

Itálie, volby

Itálie, volby Zdroj: ctk

Vyhlídky na sestavení vlády v Itálii se opět vzdalují. Solitérní Hnutí pěti hvězd komika Beppeho Grilla odmítlo zahájit jednání o spolupráci se středolevou Demokratickou stranou (PD) Piera Luigiho Bersaniho. Na politickou nejistotu v Itálii už reagovaly i trhy. Při aukci nových pětiletých dluhopisů byl Řím nucen zaplatit nejvyšší úrok od loňského října. Itálie vedle kyperských problémů také přispívá k poklesu eura vůči americkému dolaru, které se dostalo nejníže za poslední čtyři měsíce.

Odmítnutí spolupráce s Bersanim ze strany Grilla není žádným překvapením. Komik totiž dával už dříve jasně najevo, že nechce jít do koalice s žádnou tradiční stranou. Lakonicky komentoval výsledek schůzky s Grillem i Bersani. „Jedině blázen by měl právě teď touhu vést Itálii,“ cituje šéfa italské Demokratické strany server BBC.

Bersani se nebrání ani vytvoření menšinové vlády. Ale také pro ni potřebuje podporu v Senátu, kde nemá většinu. Vítězovi voleb tak už zbývá jen obrátit se na šéfa pravicového bloku – magnáta Silvia Berlusconiho, který se svým uskupením ve volbách skončil druhý. Bersani s ním ale spolupráci dosud odmítal. Stále pravděpodobnější je tedy opakování voleb.

Italské dluhopisy reagovaly na politický vývoj smíšeně. Výnosy u pětileté splatnosti vzrostly na 3,65 procenta z 3,59 procenta v únoru, ale naopak u desetileté splatnosti výnosy mírně poklesly. „Zatím jsou investoři s politickým patem v Itálii trpěliví, ale nemusí tomu tak být věčně,“ komentoval to analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Poměrně výrazně poklesly evropské akciové trhy. Vliv mají aktuálně hlavně nejistoty spojené s Kyprem. Ale podle analytiků se už projevuje také rostoucí přesvědčení, že italský politický pat nepůjde vyřešit bez nových voleb.

„Není to nijak šokující skutečnost. Ilustruje to, že se v Itálii nikdo nechce chopit nevděčného úkolu dát tamní ekonomiku do pořádku,“ uzavřel pro Reuters Chris Beauchamp, analytik IG Index.