Izrael a Turecko po pěti letech zřejmě normalizují své vztahy

Jeruzalém

Jeruzalém Zdroj: CTK

Izrael a Turecko dospěly k dohodě, která by mohla po pěti letech ukončit napětí v jejich vzájemných vztazích. Řekl to deníku Haarec vysoký izraelský představitel, který chtěl zůstat v anonymitě. Vztahy obou zemí jsou narušeny od incidentu, při němž Izraelci zasáhli v roce 2010 proti humanitární flotile mířící do palestinského Pásma Gazy a zabili deset lidí, z toho devět Turků.

Izrael se v dohodě údajně zaváže k zaplacení odškodnění 20 milionů dolarů (500 milionů korun) a Ankara mimo jiné k vyhoštění představitele radikálního hnutí Hamas Sáliha Arúrího. „Dohoda ještě nebyla podepsána a musíme ještě pracovat na několika detailech, ale krize už je zažehnána,“ řekl nejmenovaný izraelský představitel.

Podle něj bylo dohody dosaženo ve švýcarském Curychu, kde se ve středu setkal zvláštní vyslanec izraelského premiéra pro kontakty s Tureckem Josef Ciechonover a bezpečnostní poradce izraelského premiéra Jossi Cohen, který se má stát novým šéfem izraelské tajné služby, s náměstkem tureckého ministra zahraničí Feridunem Sinirliogluem.

Incident ve Středozemí

Příčinou sporu byl zásah Izrale proti flotile plavidel ve Středozemním moři v roce 2010, z nich největší Mavi Marmara byla vypravena z Turecka. Aktivisté na plavidlech chtěli poukázat na situaci, v níž se ocitají obyvatelé Pásma Gazy kvůli dlouhodobé izraelské blokádě. Incident vážně poškodil do té doby slibně se vyvíjející izraelsko-turecké vztahy a dostal se i před Mezinárodní trestní soud (ICC). Ten loni v listopadu rozhodl, že Izrael stíhat nebude, i když podle něj zřejmě byly spáchány válečné zločiny, ale šíří akce neodpovídá případům, jimiž se má ICC zabývat.

Podle dohody, z níž citoval deník Haarec, by měl Izrael Turecku vyplatit 20 milionů dolarů do zvláštního fondu, z něhož budou odškodněny rodiny obětí tureckých občanů, kteří byli zabiti či zraněni izraelským válečným námořnictvem na lodi Mavi Marmara. Turecko se zaváže, že jeho parlament přijme zákon, který anuluje všechny právní nároky vůči izraelským důstojníkům a vojákům v souvislosti s incidentem, jakož i zamezí budoucím takovým nárokům.

Obě země znormalizují své diplomatické vztahy a vrátí své velvyslance do Tel Avivu a Ankary. Turecko v dohodě slibuje vyhostit představitele hnutí Hamas Sáliha Arúrího, který žije v Istanbulu, odkud řídí operace na Západním břehu Jordánu.
Po podepsání konečné dohody Turecko a Izrale budou spolupracovat při výzkumu ložisek zemního plynu. Ankara bude kupovat plyn od Izraele a vybuduje na svém území plynovod, přes nějž bude Izrael moci exportovat plyn do Evropy.