Izrael hrozí odvetou za hackerský útok na bankovní servery

ilustrační foto

ilustrační foto

Izrael dnes přirovnal nedávné zveřejnění údajů o desetitisících kreditních karet izraelských občanů k aktu terorismu a pohrozil odvetou. K útoku na bankovní servery, který podle dosavadních zpráv nezpůsobil vážnější finanční škody, se minulý týden přihlásil mladý hacker arabského původu žijící v Mexiku.

„Izrael má dostatečné možnosti udeřit proti těm, kdo se snaží ho poškodit,“ řekl dnes v Jeruzalémě náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon. Hackerský útok je podle něj „porušením svrchovanosti srovnatelným s teroristickou operací, a právě tak s ním musí být naloženo“.

Hacker naposledy ve čtvrtek zveřejnil na internetu čísla 11 tisíc kreditních karet vydaných v Izraeli a osobní informace o jejich majitelích. Předtím se tento týden objevily podle serveru Ynetnews informace o jiných 18 tisících izraelských kreditních kartách, celkem bylo zasaženo prý až 400 tisíc karet.

Finanční ztráty podle expertů nejsou velké, protože karty se většinou včas podařilo zablokovat. Akce ale překvapila svým nebývalým rozsahem a varovala experty před možnostmi dalších útoků s mnohem horšími následky.

Původcem útoku je údajně devatenáctiletý rodilý Saúd používající šifru OxOmar, který se hlásí k hackerské skupině Group-XP. Chtěl prý potrestat židovský stát za jeho politiku vůči Palestincům. OxOmar je občanem Spojených arabských emirátů a vystudoval a pracuje údajně v Mexiku. Izraelská média s ním pořídila už několik rozhovorů.

Izraelské bezpečnostní složky incident vyšetřují, ale podle izraelského tisku mexickou vládu o spolupráci dosud nepožádaly.