Izraelský diamantový král je nařčen z rozsáhlých podvodů

Beny Steinmetz

Beny Steinmetz Zdroj: Profimedia

Izraelská policie dnes předvedla k výslechu pět lidí vyšetřovaných kvůli skandálu kolem praní špinavých peněz. Mezi vyslýchanými byl i miliardář Beny Steinmetz.

Vyšetřuje se na mezinárodní úrovni a podle agentury AFP v aféře figuruje i poradce rakouského kancléře Christiana Kerna.

Izraelská média se zaměřují hlavně na Steinmetze, což je dědic impéria obchodujícího s diamanty a spoluzakladatel těžební firmy BSG Resources, jež působí po celém světě. Co do jmění je Steinmetz považován v Izraeli za 17. nejbohatšího člověka. Časopis Forbes jeho majetek odhaduje na více než jednu miliardu dolarů (přes 22 miliard korun).

Podle izraelské policie je Steinmetz v kauze hlavním podezřelým. Zatím není jasné, zda bude policie požadovat, aby vyslýchaní zůstali ve vazbě.

Osoby, které dnes policie vyslechla, jsou podezřelé z provádění podvodných obchodů s nemovitostmi a z praní špinavých peněz. Policisté prohledali také adresy a pracoviště dotyčných.

Steinmetz byl loni obviněn v Rumunsku "z organizování zločinecké skupiny, praní špinavých peněz a úplatkářství" v případu podvodné restituce, jež stála rumunský stát 145 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Steinmetzovi v Rumunsku hrozí soud.

Jméno tohoto Izraelce ale figuruje i v korupční aféře týkající se podnikání v Africe. Steinmetz byl loni v prosinci 14 dní v domácím vězení kvůli případu korupce v Guineji, která měla jemu i dalším podezřelým osobám usnadnit podnikatelské záměry v Africe.

O tom, že ve skupině vyslýchaných byl i poradce rakouského kancléře Kerna Tal Silberstein, informovala televize oe24.tv a rumunská soukromá televize Antena 3. Podle izraelských médií se Silbersteina týká podezření, že se podílel na korupci guinejského prezidenta kvůli diamantovému dolu.

Agentura APA informovala, že izraelská policie Silbersteina v Izraeli zadržela. Zda zůstane ve vazbě, zatím není jasné. Po zveřejnění informace o Silbersteinově zadržení Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ), pro kterou pracoval jako odborník na předvolební průzkumy, oznámila, že s ním s okamžitou platností ukončila spolupráci.

Kauza Tala Silbersteina, který v minulosti pomáhal s kampaní mimo jiné izraelským expremiérům Ehudovi Barakovi a Ehudovi Olmertovi, je krátce před volbami další ranou pro rakouské sociální demokraty kancléře Christiana Kerna. Teprve před několika týdny se svého postu vzdal z "osobních důvodů" jejich hlavní volební manažer. Opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes kancléře Kerna vyzvala, aby podal demisi. Předčasné volby se v Rakousku budou konat 15. října.