Jaceňuk možná zůstane premiérem, Tymošenková je zklamaná

Ukrajinský premiér Jaceňuk označil snahy o odtržrní Krymu za nelegitimní

Ukrajinský premiér Jaceňuk označil snahy o odtržrní Krymu za nelegitimní Zdroj: CTK/AP

Blok Petra Porošenka, který zřejmě zvítězil v dnešních ukrajinských parlamentních volbách, možná ponechá post premiéra Arseniji Jaceňukovi. Novinářům v Kyjevě to po oznámení prognóz volebních výsledků řekl Jurij Lucenko, šéf Porošenkova volebního štábu. Jaceňukova Lidová fronta skončila ve volbách těsně druhá.

„Bude-li s tím souhlasit, pak to nejspíš žádný problém nebude,“ konstatoval Lucenko na tiskové konferenci. Prezidentský blok již před volbami připravil návrh koaliční smlouvy, která podle Lucenka obsahuje „jasný harmonogram reforem“. Kdo tento program bude připraven realizovat, stane se premiérem a šéfem parlamentu, uvedl Lucenko.

Jaceňuk převzal premiérské křeslo v únoru po svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Spolu s hlavou státu tehdy s pomocí Moskvy uprchl do Ruska i předseda vlády Mykola Azarov. Janukovyč i Azarov jsou nyní na Ukrajině stíháni pro překročení pravomocí.

Tymošenková je zklamaná

Zklamání nad výsledkem voleb nedala dnes najevo expremiérka Julija Tymošenková. Její strana Vlast, která v minulých letech nesla hlavní tíhu opozičního boje s Janukovyčovým proruským režimem, skončila zřejmě jen těsně nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny.

Expremiérka má radost z toho, že poprvé od získání nezávislosti bude mít země proevropský parlament. Strana Vlast je podle ní připravena ze všech sil podporovat vládu, kterou si lid zvolil.