Jaceňuk: Víza s Ruskem? V případě potřeby

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk by v případě potřeby neváhal zavést ve vztahu k Ruské federaci vízový režim. Předseda ukrajinské vlády to ve středu řekl v kyjevské televizi. Na letišti Borispol v ukrajinské metropoli už nyní podle něj pracuje speciální skupina, která vrací zpět ruské cestující, nejsou-li schopni přesně uvést cíl své cesty.

V současné době je podle Jaceňuka hlavním úkolem ukrajinských úřadů zpevnění východních hranic. Zamezit pronikání nežádoucích osob z Ruska má ambiciózní projekt Stěna, do něhož chce Kyjev investovat desítky milionů dolarů. Na hranicích má vyrůst rozsáhlý soubor zábran a elektronických varovných systémů.

„Snažíme se dojednat s Evropskou unií bezvízový styk a jednou z podmínek Bruselu je posílení ostrahy rusko-ukrajinských hranic,“ řekl Jaceňuk v kyjevském televizním kanálu 24. Dokončení pohraničního projektu Stěna podle premiéra přispěje i k těsnější spolupráci Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí.

Při budování hraniční infrastruktury pomáhají Kyjevu západní sponzoři, kteří podle Jaceňuka věnovali Ukrajině už téměř 40 milionů dolarů (přes 800 milionů korun). Realizace projektu podle premiéra zatím nezačala, Kyjev hodlá na dodavatele potřebných zařízení vypsat veřejnou soutěž.