Jadernou elektrárnu v USA zatopila voda, nebezpečí nehrozí

Jaderná elektrárna Fort Calhoun v Nebrasce.

Jaderná elektrárna Fort Calhoun v Nebrasce. Zdroj: wikimedia.org

Povodeň na řece Missouri v americkém státě Nebraska dnes zaplavila jadernou elektrárnu Fort Calhoun. Stalo se tak poté, co povolila provizorní hráz. Událost, která vyvolává vzpomínky na fukušimskou tragédii, ale podle úřadů nepředstavuje žádné nebezpečí. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

V budově obklopující reaktor je přes 60 centimetrů vody, samotný reaktor ale nebyl zasažen. Nadále také funguje jeho chlazení, uvedl místí úřad pro kontrolu jaderných zařízení (NRC). Elektrárna byla také shodou okolností od dubna mimo provoz kvůli doplňování paliva.

Podle mluvčího provozovatele elektrárny, firmy Omaha Public Power District, se pracuje na opravě hráze a na odčerpání vody z reaktoru. Podle jeho slov je elektrárna naprosto bezpečná. Nyní již do zařízení opět proudí energie, jejíž dodávky po zaplavení na několik hodin vypadly.

Elektrárna nikoho neohrožuje také podle šéfa NRC Gregoryho Jaczka, hráz prý není pro ochranu elektrárny zásadní. „Jsou zde jiné systémy a struktury, které zajistí, že provoz bude pokračovat bez problémů,“ cituje AP Jaczka. Nepředpokládá se, že řeka překoná výši hladiny, které má konstrukce elektrárny bezpečně odolat.

Zatopená jederná elektrárna Fort Calhoun.Zatopená jederná elektrárna Fort Calhoun. | wikimedia.orgZatopená elektrárna Fort Calhoun.

Povodně vyvolalo mimořádně mohutné tání sněhu ve Skalistých horách a silné srážky. Předpokládá se, že hladina řeky v Nebrasce vystoupí ještě o dva metry, ve státě Missouri dokonce o tři. Vysoký stav na Missouri by měl vydržet až do srpna. Letošní rok je totiž nadprůměrně deštivý.