Jak probíhá výchova bojovníků IS? Děti se učí popravovat loutky

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Nejprve se dětem promítá video, které zachycuje členy Islámského státu (IS) při stínání hlav zajatců. Pak vedoucí výcviku skupině hochů slíbí, že jednou budou popravčími oni. Nejdříve se prý ale musejí naučit techniku. Všech 120 shromážděných chlapců dostane loutku a meč a úkol setnout panákovi hlavu. Chlapci ale zjevně nemají praxi a mnohým to nejde, popisuje agentura AP situaci ve výchovných zařízeních provozovaných členy IS.

Mezi „učni“, což byli mladí hoši ze skupiny iráckých jezídů, byl i čtrnáctiletý hoch, jemuž dali lidé z IS jméno Jahjá. Po první ráně se hlava od těla loutky neoddělila, seknul tedy podruhé a potřetí. „Učili mne, jak držet meč a jak tít. Taky říkali, že je to hlava bezvěrců,“ řekl Jahjá, jemuž se z výcvikového tábora podařilo uprchnout.

Když bojovníci z IS loni přepadli vesnice jezídů v severním Iráku, pozabíjeli starce a ostatní, mezi nimi ženy a dívky, zajali. Mladé chlapce ale čekal jiný osud - IS se rozhodl je převychovat. Přinutil je konvertovat k islámu a udělat z nich bojovníky ochotné bít se za věc IS.

Skupina se snaží mládež získat dary, hrozbami i vymýváním mozků. Z mladíků se stávají vrazi a sebevražední atentátníci. Minulý týden IS zveřejnil video, na němž chlapec setnul pod dozorem dospělého bojovníka syrského vojáka. V červnu bylo k vidění video, na němž 25 dětí nebojácně střelilo 25 zajatých syrských vojáků do hlav.

Přečtěte si reportáž Lenky Klicperové z Iráku:

Bojovníci šíří doktrínu extremistů ve školách i mešitách a obracejí děti proti rodičům. Na ulicích se snaží děti získat hračkami. Školy pro ašbal - lvíčata - se zakládají na území chalífátu, který IS založil na části území Sýrie a Iráku. „Mám hrozný strach o budoucí generace,“ řekl syrský šajch abú Háfiz Nakšabandí, který vede výuku náboženství uprchlíků v tureckém městě Şanliurfa.

Převýchovný program IS je zaměřen na děti ze sunnitských rodin. Ve městech spadajících do chalífátu lidé z IS přehrávají propagační videa v pouličních stáncích.

Pro děti pořádají venkovní představení a rozdávají na nich cukroví. Jeden z aktivistů, který uprchl před IS ze syrské Rakky řekl, že IS dospělé „odepsal a zaměřil se na budoucí generaci“. V případě jezídů, kteří jsou z hlediska IS odpadlíci zasluhující smrt, se radikálové snaží mladé lidi zcela oddělit od minulosti a jejich bývalou víru nahradit radikalismem.

Charif BahbouhCharif Bahbouh|Michael Tomes, E15

Jahjá byl spolu s mladším bratrem a matkou a dalšími stovkami jezídů zajat, když IS loni v srpnu obsadil irácké město Súlágh. Odvezli je do Rakky a oba bratři se dostali do výcvikového tábora Farúk.

Cvičitelé jejich původní jména nahradili arabskými. Jahjá v táboře strávil skoro pět měsíců. Výcvik trval osm až deset hodin denně. Chlapci se učili zacházet se zbraní a studovali korán.

Cvičitelé tvrdili, že „jezídové jsou špinaví a mají být zabiti“. Jahjá se učil střílet na člověka z těsné blízkosti. V některých hodinách bojovali chlapci mezi sebou. Jahjá byl nucen bojovat s bratrem a vyrazil mu zub. „Cvičitel mi řekl, že když to neudělám, on mne zastřelí. Taky říkal, že ztvrdneme. Bili nás kamkoli,“ řekl Jahjá.

Táborů je údajně nekolik stovek

Na propagačních videích z tábora Farúk je vidět chlapce vykřikující hesla při cvičení gymnastiky. Jeden z bojovníků jim řekl, že se učí řemeslu svaté války, aby je mohl bůh postavit do čelných linií boje proti bezvěrcům. Na snímcích z jiných táborů je vidět hochy střílející při plazení pod ostnatými dráty.

Jeden z nich byl tak drobný, že ho zpětný náraz zbraně odhodil daleko zpět. Při výuce tvrdosti musejí hoši vydržet trenérovy rány holí po hlavě. IS tvrdí, že provozuje několik set podobných táborů.

V některých hodinách bojovali chlapci mezi sebou. Jahjá byl nucen bojovat s bratrem a vyrazil mu zub

Podle syrských ochránců lidských práv letos zařadil mezi své bojovníky 1100 syrských dětí ve věku do 16 let. Nejméně 52 zemřelo v boji a osm z nich byli sebevražední atentátníci. Jahjá s bratrem z tábora utekli v březnu, když byli členové IS odvoláni k útoku a strážci usnuli. Jahjá chtěl k útěku získat i kamaráda, ale ten řekl, že zůstává, protože je nyní muslim a má islám rád.

Důsledky převýchovy

Matka žila s dalšími uneseným jezídy v domě poblíž tábora a Jahjá dostal občas povolení ji vidět. Právě tam se bratři uchýlili a s matkou pak odjeli do severosyrského města Minbidž.

Ujal se jich jeden z ruských bojovníků IS, který vyhledal strýce chlapců v Iráku. Strýc pak s Rusem ujednal, že za chlapce i jejich matku zaplatí. Výměna se podařila a všichni se setkali v iráckém Dahúku.

Jahjá s bratrem tam nyní tráví nejvíc času u televize. Mají kamarády, ale důsledky „převýchovy“ se občas projeví. Když strýc synovci podal pistoli, Jahjá ji bez jediného slova sestavil a nabil. Na videa se stínáním hlav prý nikdy nezapomene. „Když jsem se na ně díval, měl jsme strach. Věděl jsem, že nebudu schopen nikoho takhle zabít, ani až budu dospělý,“ řekl.