Jako na PayPal. Internetová banka vyprala miliardy špinavých peněz

dolar

dolar Zdroj: profimedia.cz

Americké úřady odhalily nový způsob, jakým mafie pere špinavé peníze. V úterý zablokovaly činnost platební služby Liberty Reserve, přes kterou prý její klienti vyprali 6 miliard dolarů pocházejících z trestné činnosti. Virtuální služba fungovala na podobném principu jako platební systém PayPal. „Kdyby dnes žil Al Capone, tímhle způsobem by ukrýval své peníze,“ řekl novinářům Richard Weber, vedoucí odboru finanční kriminalistiky ve Washingtonu.

„Náš dnešní úspěch ale nabourává představu vysoce postavených zločinců, že co se děje na síti, zůstane na síti,“ dodal.

Liberty Reserve fungovala na principu, který používají i jiné virtuální platební systémy, z nichž nejznámějším je PayPal. Tyto systémy umožňují přesuny peněz mezi účty, které jsou identifikovány e-mailovými adresami.

Klient Liberty Reserve se přihlásil k terminálu pod falešným jménem, do systému vložil peníze, například americké dolary, které odeslal třetí straně – směnárně například v Rusku nebo Nigérii. Směnárna peníze přeměnila na virtuální měnu zvanou LR a tu uložila na účet klienta v Liberty Reserve. Pomocí této měny pak zločinci mohli od sebe navzájem nakupovat narkotika, kradená čísla kreditních karet nebo zbraně přesunem virtuálních peněz LR z jednoho účtu na druhý. Příjemce virtuální měny LR pak mohl zajít do neregulované směnárny, kde si LR přeměnil zpět na skutečné dolary.

Liberty Reserve má milion klientů

Firma Liberty Reserve byla registrována na Costa Rice v roce 2006. Za dobu její existence skrz ni prošlo 55 milionů transakcí. Z Každé z nich měl provozovatel jedno procento, dalších 75 centů si pak mohl připlatit „za soukromí“, tedy ukrytí svého čísla účtu v Liberty Reserve. Díky tomu byly transakce téměř nedohledatelné. Liberty Reserve má po celém světě milion klientů, jen v USA pak 200 tisíc. Vyšetřovatelé zatkli pět ze sedmi osob, které za Liberty Reserve stojí, mezi nimi i zakladatele firmy Arthura Budovského. Jsou obžalováni z provozování nelicencované firmy pro odesílání peněz.

Virtuální měny jako je LR jsou na internetu využívány čím dál tím častěji, většinou však legálním způsobem. Nejznámější z nich je bitcoin. Používají je například internetové seznamky či online hry. Někteří analytici však si už nyní pokládají otázku, zdali je bitcoin další na řadě. Na rozdíl od LR však bitcoin není anonymní.