Jamajka už nechce být pod britskou korunou, zemi má vést prezident

Princ Charles a vévodkyně z Cornwallu během návštěvy Jamajky

Princ Charles a vévodkyně z Cornwallu během návštěvy Jamajky Zdroj: Mattnad, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Jamajka se již brzy může stát zemí, která bude místo britské královny jako hlavu státu uznávat prezidenta. Nová levicová vláda hodlá předložit parlamentu změnu ústavy, která by tento karibský ostrov zbavila poslední vazby na britskou monarchii. Mezi její další plány patří například rozsáhlejší legalizace marihuany, uvedla agentura Bloomberg.

Jamajská strana práce (JLP) premiéra Andrewa Holnesse, která v únorových volbách těsně porazila do té doby vládnoucí pravici, má vedle daňových úlev a růstu minimální mzdy v plánu na první měsíce svého působení vytvoření funkce prezidenta bez zásadních pravomocí, který má nahradit královnu Alžbětu II. a její prodlouženou ruku na ostrově, guvernéra Patricka Allena.

Jamajka sice získala nezávislost na Británii v roce 1962, ale stále formálně uznává královnu jako hlavu státu, jejíž role je spíše symbolická.

JLP disponuje většinou 33 hlasů ze 63 zákonodárců a k prosazení této změny bude potřebovat hlasy části pravicové opozice. Někteří její poslanci se podle místních médií již nechali slyšet, že návrh podpoří.

Vláda chce rovněž rozšířit legalizaci marihuany, jejíž malé množství lze již v současnosti na ostrově beztrestně držet či pěstovat.