Jan Stuchlík: Greenpeace objevili Ameriku

Burza v New Yorku, ilustrační foto

Burza v New Yorku, ilustrační foto Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kluci a holky z Greenpeace zase jednou objevili Ameriku. Doslova. Povedlo se jim získat dokumenty, často neaktuální, které prý usvědčují Strýčka Sama, že chce v jednáních o euroamerické obchodní dohodě zotročit matičku Evropu, rozvrátit zaběhlé evropské pořádky a uvrhnout nebohé Evropany do osidel divokého kapitalismu, kde spotřebitel, zaměstnanec či životní prostředí nic neznamenají.

Usuzují tak z toho, že Američané si dovolili Evropanům u jednacího stolu sdělit, co by po nich chtěli. A světe, div se, dokonce dodali, že tento požadavek mohou spojit s něčím, co by zase chtěla Evropa.

Konkrétně jde Američanům o uvolnění evropského trhu s potravinami a zemědělskými produkty. Evropa by zase ráda usnadnila automobilkám cestu na americký trh. USA podle dokumentů neřekly nic jiného než to, že když Evropa ustoupí, tak oni také, a naopak. Pro Greenpeace nepřijatelný nátlak, pro rozumného jedince standardní vyjednávání. Evropa dělá totéž. Do důsledku vzato každý děláme totéž, když se s někým snažíme na něčem dohodnout. Z prvotních pozic směřujeme ke kompromisu.

Greenpeace a další odpůrci volného obchodu jsou ovšem už dopředu přesvědčeni, že kompromis bude špatný. Prostě proto, že s USA, pachatelem všeho světového zla, se slabí a podle zelených nejspíš i mentálně zaostalí Evropané na ničem rozumném dohodnout nemohou. Těžko jim to někdo vyvrátí.