Japonská ekonomika klesla, oživení se odkládá

Japonsko - ilustrační foto

Japonsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Japonsko se z následků zemětřesení a cunami vzpamatovává pomaleji, než se čekalo. Tamní ekonomika klesla za říjen až prosinec ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 procenta. Analytici předpovídali snížení jen o 0,3 procenta. Oživení hospodářství brání zpomalení globálního růstu, povodně v Thajsku a silný jen. Ve třetím čtvrtletí se přitom Japonsko po roce vrátilo k růstu - tamní ekonomika stoupla o 1,7 procenta, jak upřesnila aktuální revize.

V celoročním přepočtu japonský HDP ve čtvrtém kvartálu klesl o 2,3 procenta, analytici prognózovali pokles jen o 1,4 procenta. Ekonomové přesto očekávají, že třetí největší ekonomika světa obnoví ještě v letošním roce růst. Podpořit ho mají státní opatření na obnovu země. Výhled ale zastiňuje dluhová krize v eurozóně.

„Tempo růstu se vrátí do pozitivního pásma a zůstane v letošním roce pozitivní, protože poptávka spojená s rekonstrukcí bude táhnout HDP vzhůru,“ uvedl ekonom Bank of America Merrill Lynch Masajuki Kičikawa. „Tempo růstu však bude závist na tom, zda se stabilizuje pokles vývozu,“ dodal.

Přední japonské vývozce, jako jsou firmy Sony a Honda, ve čtvrtletí těžce zasáhla slabá poptávka ze zahraničí a povodně v Thajsku. Japonské firmy používají Thajsko jako svoji výrobní základnu a pro výrobu součástek. Kvůli povodním však byly nucené některé závody v zemi přerušit výrobu a japonské společnosti neměly dostatek součástek pro výrobu.

Vývoj růstu HDP Japonska (1980-2010)

Vývoj růstu HDP Japonska (1980-2010)Vývoj růstu HDP Japonska (1980-2010) | indexmundi.comZdroj: indexmundi.com

Výdaje vlády se ve čtvrtém čtvrtletí zatím snižovaly a veřejné investice klesly o 2,5 procenta. Důvodem bylo zpoždění schválení dodatečného rozpočtu na obnovu. 12 bilionů jenů (2,9 bilionu korun) tak bude vyplaceno až během tohoto roku.

Domácí soukromá spotřeba se ve čtvrtletí zvýšila o 0,3 procenta. Spotřeba se na celkovém výkonu ekonomiky podílí více než polovinou. Firemní kapitálové investice stouply o 1,9 procenta. Soukromé investice do bydlení se snížily o 0,8 procenta.

Za celý rok 2011 japonská ekonomika klesla o 0,9 procenta. V roce 2010 naopak vzrostla o 4,4 procenta po poklesu o 5,5 procenta v roce 2009 způsobeném globální finanční krizí.