Japonská ekonomika rostla výrazně rychleji, než se čekalo

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Třetí největší ekonomice se ve druhém letošním čtvrtletí dařilo podstatně lépe, než naznačovala předběžná data. V období od dubna do konce června vzrostlo japonské hospodářství meziročně o 3,8 procenta oproti předběžně uváděným 2,6 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali růst o 3,7 procenta.

V mezikvartálním srovnání došlo také k revizi dat z původních 0,6 na 0,9 procenta. Zdá se, že je Japonsko v lepší kondici, než se čekalo. Analytici tak předpokládají, že toho premiér Šinzó Abe využije k avizovanému protlačení zvýšení daně z obratu (obdoba evropské daně z přidané hodnoty), které by mělo vynahradit zvýšení vládních výdajů.

Důkazy, že takzvaná abenomie, tedy koktejl masivních monetárních a fiskálních stimulů, zatím přináší své ovoce, přiměly vládní představitele přestat hovořit o odkladu zvýšení daní. Místo toho svoji rétorickou pozornost soustředí na způsoby, jakými vlivy zvýšení vykompenzují.

Zvýšení některých daní má ale také pomoci snížit zadlužení Japonska, které je nejvyšší mezi vyspělými zeměmi a jež delší dobu dalece překračuje 200 procent HDP.

Tokijský akciový index Nikkei reagoval růstem o 2,5 procenta nad 14 tisíc bodů. Podpůrným faktorem je i vítězství Tokia v boji o pořádání olympijských her v roce 2020, posilovaly především akcie stavebních společností. Oficiální vládní odhady hovoří o 38 miliardách dolarů, které japonská ekonomika díky pořadatelství vygeneruje.