Japonsko, Čína a Jižní Korea chtějí spolupracovat na denuklearizaci KLDR

Summit v Tokiu

Summit v Tokiu Zdroj: Reuters

Summit v Tokiu
Summit v Tokiu
Summit v Tokiu
Summit v Tokiu
Summit v Tokiu
6
Fotogalerie

Vrcholní představitelé Japonska, Číny a Jižní Koreje se v Tokiu dohodli na spolupráci při úsilí o odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje. Mimo jiné se shodli na tom, že v zájmu řešení problémů s KLDR mají být naplněny rezoluce OSN, uvedl po jednodenním summitu japonský premiér Šinzó Abe.

Setkání Abeho, čínského premiéra Li Kche-čchianga a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina se uskutečnilo krátce před plánovanou schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. O přípravách americko-severokorejského summitu dnes v Pchjongjangu jedná americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Kim Čong-un se minulý měsíc setkal s Munem a potvrdil vůli vzdát se programu vývoje jaderných zbraní. Silnou podporu přijaté deklaraci vyjádřili také Li a Abe, uvedl dnes Mun.

Abe prohlásil, že Japonsko bude normalizovat své vztahy s KLDR, pokud budou zcela vyřešeny otázky kolem severokorejského programu vývoje jaderných zbraní a raket a také otázka japonských občanů unesených v 70. a 80. letech do Severní Koreje.

Čínský premiér Li ujistil, že Čína učiní vše pro umožnění denuklearizace KLDR. Uvítal přitom diplomatickou cestu, kterou se nyní vydaly Washington a Pchjongjang. Li dodal, že podporuje rovněž myšlenku dialogu mezi Japonskem a Severní Koreou.

Setkání vrcholných představitelů Japonska, Jižní Koreje a Číny se uskutečnilo po dvou a půl letech, ačkoli jednání v tomto formátu se původně plánovala jako každoroční.