Japonsko do svého hospodářství napumpuje přes tři biliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: John Gillespie, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Japonská vláda schválila rozpočtová opatření v hodnotě 13,5 bilionu jenů (3,2 bilionu korun), která mají podpořit růst ekonomiky. Stimulační kroky zahrnují například investice do infrastruktury či finanční příspěvky lidem s nízkými příjmy.

Celková hodnota stimulačních opatření dosahuje 28,1 bilionu jenů (6,7 bilionu korun). Tento údaj však zahrnuje i projekty veřejně-soukromého partnerství a další položky, které nejsou přímými vládními výdaji a které by nemusely přinést hospodářskému růstu bezprostřední podporu, poznamenala agentura Reuters.

Vláda odhaduje, že stimulační opatření v krátkém období zvýší hrubý domácí produkt Japonska (HDP) asi o 1,3 procenta. Realizace celého stimulačního programu bude podle vládních představitelů trvat několik let.

Vláda stimulační plán schválila několik dnů poté, co tamní centrální banka podpořila ekonomiku dalším uvolněním své měnové politiky.

Japonský premiér Šinzó Abe nastínil podobu vládního stimulačního plánu již minulý týden. Hrubý domácí produkt Japonska se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta, zatímco v předchozích třech měsících o 0,3 procenta klesl.