Japonsko pomalu vymírá, ekonomika země tím trpí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: John Gillespie, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Země vycházejícího slunce se dlouhodobě potýká se stárnutím populace. Podle nejnovějších vládních dat je však situace nejspíš vážnější, než se myslelo. Během následujících patnácti let může země přijít vlivem stárnutí obyvatel téměř o osm milionů pracujících.

Podle výsledků loňského sčítání lidu množství obyvatel ve věku nad 65 let překonalo historickou úroveň. V současnosti je takových lidí v zemi 26,7 procenta z celkových 127 milionů obyvatel. Ještě v roce 2010 Japonsko obývalo jen 23 procent lidí starších 65 let.

S tím, jak obyvatelé Japonska postupně odcházejí do důchodu, souvisí také klesající počet lidí v produktivním věku. Ten by se měl do roku 2030 snížit o 12,4 procenta, tedy o 7,9 milionu. Situaci však pravděpodobně nezachrání ani nastupující generace, v současnosti je v zemi mladistvých do 15 let jen necelých 13 procent.

Problémem však nemusí být pouze to, že rozsáhlý japonský průmysl nebude mít dostatek zaměstnanců, kteří by ekonomiku drželi při životě. Obrovskou zátěží se už nyní pro stát stává podfinancovaný lékařský sektor, který nedokáže zaplatit potřebnou péči pro nejstarší obyvatele.

Vláda se k problematice staví různě, nejostřeji se však na účet důchodců vyjadřuje ministr financí Japonska, Taro Aso. „Nedávno jsem v televizi viděl starého člověka, bylo mu asi devadesát, který říkal, že se bojí o svou budoucnost. Říkal jsem si – jak dlouho chceš ještě žít?,“ řekl ministr začátkem června na své cestě po zemi. Rovněž důchodce vyzval, aby začali utrácet své úspory a povzbudili tak ekonomiku své země.

Jp GDP Annual Growth Rate

Problém stárnoucího obyvatelstva v zemi také prohlubuje striktní imigrační politika. Al Jazeera uvádí, že například v loňském roce země přijala pouze 27 žadatelů o azyl z celkových více než 7,5 tisíce. Aby si však Japonsko udrželo přibližně stejné množství obyvatel i v budoucnu, muselo by během následujících 35 let přijmout až 17 milionů imigrantů. Rovněž by uvolnění imigračních zákonů mohlo pomoci zvýšit HDP až o pětinu, na pět bilionů dolarů, do roku 2020.

Není však jisté, zda Japonsko svůj pohled na situaci změní. „Předtím, než začneme přijímat imigranty, se musíme snažit o vyšší ekonomickou aktivitu mezi ženami a důchodci, rovněž se budeme zasazovat o vyšší porodnost v zemi. Je toho tolik, co můžeme udělat sami, než imigranty vpustíme do země,“ řekl japonský premiér Šinzó Abe loni v listopadu na půdě OSN.