Japonský premiér může ovládnout celý parlament

Šinzó Abe

Šinzó Abe Zdroj: profimedia.cz

Japonská Liberálně demokratická strana premiéra Šinza Abeho se veze na vlně popularity. Poté, co na konci minulého roku ovládla dolní sněmovnu, a nedávno uspěla v místních volbách v Tokiu, rýsuje se jí výhled na vítězství v horní komoře. Analytici se ale ptají, zda další úspěch podpoří snahu Abeho o ekonomické oživení ostrovů, nebo se jeho úsilí rozmělní.

Abe se dosud angažoval hlavně v ekonomické oblasti, další opatření slíbil představit po červencových volbách. Zisk celého parlamentu pro něj může být impulzem k protlačení nepopulárních kroků. Uvnitř strany však nepanuje shoda, někteří její politici mají úzké vztahy s průmyslem a přejí si zachování starých pořádků. Zajištění opětovného hospodářského růstu bylo navíc jen jedním z premiérových klíčových předvolebních slibů.

Jeho snem je revize pacifistické ústavy, která by zemi dala volnější ruce ohledně reforem v obraně. Zvlášť v době vyostřujících se územních sporů v regionu a stoupajících armádních výdajů Číny je to pro něj i mnoho dalších Japonců velmi zásadní téma. Úspěch v horní komoře ho může přimět k pokusu o splnění ambicí.

„Strukturální reformy bude mnohem snadnější prosadit, ale je otázka, jaký bude jeho program. Je to hospodářská revitalizace, nebo ústavní reforma? Jen Abe ví,“ řekl Reuters profesor Džundži Annen, člen panelu vládních poradců.

K podobným úvahám přimělo experty i nedávné odhalení „třetího šípu“ Abeho ekonomického plánu, který navazuje na velké státní výdaje a uvolnění měnové politiky. Zahrnuje vytvoření speciálních ekonomických zón a příslib liberalizace trhu s elektřinou. Tato část plánu se však nesetkala s příznivou reakcí odborníků ani finančních trhů pro přílišnou vágnost. Všichni jsou však přesvědčeni, že po volbách bude jasněji.

**http://nazory.euro.e15.cz/profily/profil-poprve-premier-abe-zklamal-ted-to-pry-bude-lepsi-940916