Japonský premiérský matador Šinzó Abe odstoupí, akcie prudce klesly

Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat.

Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat. Zdroj: Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat.
Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat.
Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat.
Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl rezignovat.
Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe s manželkami
8
Fotogalerie

Nejdéle sloužící japonský předseda vlády Šinzó Abe potvrdil svůj úmysl rezignovat. Pětašedesátiletého politika k tomu vedou zdravotní důvody, uvedla agentura Kjódó s odvoláním na zdroje z vládní Liberálnědemokratické strany. Japonské akcie v reakci na zprávu smazaly zisky a zamířily prudce dolů. Index Nikkei 225 odepsal 1,4 procenta na 22 883 bodů. 

„Japonským akciím obvykle svědčí dlouhotrvající a stabilní vlády, což platí zejména v případě Abeho. Zahraniční investoři by se také mohli obávat, jaký bude vztah vlády a japonské centrální banky,“ řekl analytik Takotoši Itošima ze společnosti Pictet Asset Management.

Abe oznámil, že v úřadu zůstane, dokud nebude zvolen jeho nástupce s tím, že vládě nechce způsobovat potíže kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Dlouholetý japonský premiér se léta potýká s ulcerózní kolitidou, chronickým onemocněním střevní sliznice.

Dva nedávné pobyty japonského premiéra v nemocnici během jednoho týdne vyvolaly otázku, zda zvládne svůj post vykonávat do konce funkčního období, tedy do září 2021.

Odchodem Abeho podle agentury Reuters končí nejen stabilní vláda nejdéle sloužícího japonského premiéra, ale i její ekonomický program zvaný Abenomics, který se vyznačoval směsí agresivních měnových a fiskálních stimulů.

Profil: Vítěz politických klání

Šinzó Abe je japonským premiérem nepřetržitě od roku 2012, poprvé jím byl zvolen v roce 2006. Stal se nejmladším předsedou japonské vlády od dob druhé světové války a zároveň prvním, který se narodil po válce.

Do nejvyšších pater politiky vstoupil v roce 2006, kdy byl zvolen předsedou Liberálnědemokratické strany, a automaticky se tak stal kandidátem strany na úřad premiéra. Tím byl zvolen parlamentem v září 2006 a jeho první premiérské období skončilo rezignací o rok později.

Opětovně byl zvolen předsedou vlády v prosinci 2012, kdy jím vedená LDP zvítězila v předčasných parlamentních volbách. V dalších předčasných volbách, které se konaly v roce 2014, LDP opět zvítězila a Abe se stal potřetí premiérem.

Popularita jeho vlády znovu stoupla po výměně několika ministrů zapletených do korupčních a dalších skandálů a také díky ekonomickém programu zvanému Abenomics, jehož hlavními body jsou volná měnová politika, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy.

V září 2017 Abe opět vypsal předčasné volby a v listopadu byl počtvrté zvolen premiérem. Slíbil také, že hodlá tlačit na KLDR, aby zastavila vývoj raket a jaderných zbraní. Zároveň prosazuje změny pacifistické ústavy, jejíž devátý článek, braný doslova, Japonsku zakazuje udržovat armádu, obecně je ale interpretován tak, že sebeobrana země je dovolena.