Jeb Bush se v boji o republikánskou nominaci postavil za Cruze

Jeb Bush oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci

Jeb Bush oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci Zdroj: ctk/ap

Bývalý guvernér Floridy Jeb Bush oznámil, že v nominačním souboji republikánů pro prezidentské volby podpoří texaského senátora Teda Cruze. Informoval o tom list The New York Times. Syn a bratr amerických exprezidentů Bush, který z boje o republikánskou nominaci odstoupil před měsícem, je podle listu zatím nejdůležitější postavou, která se za Cruze postavila.

„V zájmu naší strany a země se musíme snažit překonat rozpolcenost a vulgaritu, kterou přinesl Donald Trump do naší politické arény, jinak určitě ztratíme šanci porazit demokratického kandidáta a zvrátit neúspěšnou politiku prezidenta Obamy,“ prohlásil třiašedesátiletý Bush.

Jeb Bush do současného klání o republikánskou nominaci vstupoval jako jeden z favoritů a podařilo se mu také získat pro svou kampaň značnou finanční podporu. Tu však neproměnil v dostatek hlasů a tak z boje odstoupil po primárkách v Jižní Karolíně, které vyhrál miliardář Trump a v nichž se Bushovi podobně jako předtím ve státech New Hampshire a Iowa opět nedařilo.

Minulý týden podpořil Cruze bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney, který v souboji o nejvyšší americký úřad prohrál v roce 2012 s Barackem Obamou. Také americký podnikatel a někdejší guvernér státu Massachusetts Romney tento krok učinil ve snaze zastavit tažení zatím jasně nejúspěšnějšího kandidáta na prezidenta mezi republikány Donalda Trumpa.