Jeden ze tří pravděpodobných atentátníků zůstal naživu, policii uniká

Poničená hala letiště v Bruselu

Poničená hala letiště v Bruselu Zdroj: ctk/ap

Belgická policie usilovně pátrá po jednom ze tří mužů pravděpodobně odpovědných za teroristický útok na bruselském letišti. Dva zahynuli, když se vyhodili do povětří, a jeden je podle všeho na útěku. Muž má světlou rozepínací bundu a na hlavě tmavou čepici s brýlemi, zřejmě aby ho nebylo možné dobře poznat.

Předtím média zveřejnila záběr na stejného člověka s dalšími dvěma muži, které označila za osoby, jež se pravděpodobně vyhodily do povětří. Neoficiální snímek je z vnitřního informačního okruhu belgické policie. Belgická prokuratura večer oznámila, že útok na letišti provedli „zřejmě“ dva sebevražední atentátníci.

„TERORISMUS - Podezřelý k identifikaci. Policie se snaží zjistit totožnost tohoto člověka. Je podezřelý ze spáchání atentátu na letišti Zaventem v úterý 22. března 2016. Pokud poznáváte tuto osobu nebo pokud máte informace o tomto útoku, obraťte se na vyšetřovatele prostřednictvím bezplatného telefonního čísla 0800 30 300. Diskrétnost je zaručena,“ uvádí se v policejní výzvě.

Na neoficiální fotce všech tří mužů je vidět, jak před útokem tlačí zavazadlové vozíky v odbavovací hale letiště Zaventem. Snímek, který podle vlámského serveru HLN unikl do médií, pochází z jedné z bezpečnostních kamer. Podle deníku La Derniere Heure dva muži v černém, údajní sebevražední útočníci, mají na levé ruce rukavici. V nich se údajně skrývaly rozbušky k bombám.

V letištní hale nastaly dvě exploze. Poté byl nalezen jeden nepoužitý pás výbušnin, který naznačuje, že poslední ze tří útočníků nebyl s to bombu odpálit nebo si to rozmyslel. Pyrotechnici řízeným výbuchem třetí bombu zneškodnili brzy odpoledne. Útok na letišti si vyžádal podle stále se různících informací deset až 14 mrtvých a desítky zraněných.