Jedinou maďarskou jadernou elektrárnu zaplatí Rusové

Ruský prezident Vladimir Putin se domluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem

Ruský prezident Vladimir Putin se domluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem Zdroj: CTK

Jediná maďarská jaderná elektrárna v Paksi se dočká rozšíření o dva nové bloky. Miliardovou injekci dostane od Rusů. Dohoda padla mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Vzápětí v Putinově rezidenci kontrakt podepsali šéf státní jaderné agentury Rosatom Sergej Kirijenko a ministryně národního rozvoje Zsuzsa Némethová.

„Spuštění nových bloků zvýší energetickou nezávislost Maďarska,“ prohlásil Putin. „Je to jedinečná dohoda, protože více než 40 procent z objemu práce provede maďarská strana. Přibližně tři miliardy dolarů podpoří pracovní místa v Maďarsku,“ dodal. Jen na daních získá maďarský rozpočet podle Putina asi miliardu dolarů.

Jediná maďarská elektrárna Paks leží asi 120 kilometrů jižně od Budapešti. Používá nyní čtyři reaktory sovětské výroby typu VVER o celkovém výkonu kolem 2000 megawattů. Orbánova vláda si vytyčila cíl zvýšit rozšířením elektrárny Paks podíl jádra na domácí produkci elektrické energie ze 40 na 60 procent. Do obnovy elektrárny by se podle dřívějších dohod mohly zapojit i české firmy.

Rosatom podle tisku jako jediný z možných uchazečů o projekt nabízí předběžné financování, které Budapešť nutně potřebuje. Projekt by měl stát až čtyři biliony forintů, zhruba 367 miliard korun.

Počítá se i s Čechy

Rusko pokrývá z 80 procent maďarskou potřeby ropy a ze 75 procent zemního plynu. Maďarsko se podílí na projektu plynovodu South Stream, který má Evropu zásobovat ruským plynem vedeným mimo území Běloruska a Ukrajiny. Uveden do provozu má být koncem příštího roku.

Rosatom vlastní dva ze tří členů česko-ruského Konsorcia MIR 1200, které se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jeho konkurentem je americko-japonská firma Westinghouse. Elektrárna Paks měla podle dřívějších plánů nejprve projít obnovou a prodloužením životnosti dosavadních reaktorů do roku 2030. Do obnovy by se mohly zapojit i české firmy, plyne z dohody mezi premiéry Česka a Maďarska uzavřené v roce 2009. České firmy se podílejí už na nynějším provozu elektrárny Paks. Miliardový kontrakt na výrobu 124 pohonů řídících tyčí pro regulaci výkonu jejích reaktorů podepsala v roce 2008 plzeňská Škoda JS.