Jednání ministrů financí eurozóny bylo krátké a průlom nepřineslo

Ilustrační foto z Řecka

Ilustrační foto z Řecka Zdroj: ctk/AP

Jednání ministrů financí zemí platících eurem, kteří debatovali o řecké finanční krizi, prozatím skončilo. Uvedl to na twitteru finský ministr Alexander Stubb. Diskuse ale bude pokračovat ve čtvrtek od 13:00 SELČ, ministři se tedy sejdou jen několik hodin před začátkem summitu Evropské unie. Ještě v noci by měl řecký premiér Alexis Tsipras v Bruselu dál rokovat se zástupci věřitelských institucí.

Už před dnešní večerní schůzkou euroskupiny bylo zřejmé, že rozdíly v pohledu řecké vlády a trojice věřitelských institucí se přes intenzivní jednání sblížit nepodařilo. Uváděl to například místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis, který ale očekával, že dnešní jednání bude trvat dlouho.

Řecký ministr Janis Varufakis při příchodu na schůzku s novináři nehovořil. Jeho německý kolega Wolfgang Schäuble dal rovnou najevo, že dohodu dnes v rámci euroskupiny najít možné nebude.

„Myslím si, že tři jednání euroskupiny a dva summity by k nalezení evropského řešení pro Řecko měly stačit,“ uváděl například slovenský ministr Peter Kažimír. Dodal ovšem také, že je velmi zvědavý, jak bude eurozóna po konci dnešního večerního jednání vypadat.

Věřitelé čst návrhů odmítají

Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli část řeckých návrhů z počátku týdne na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Atény mají podle nich hlavně snižovat výdaje, ale řecká vláda se podle svých návrhů chce snažit své hospodaření zlepšit především vyšším zdaněním a lepším daňovým výběrem.

Řekové tento týden navrhli, že zvýší daň z přidané hodnoty, firemní daně a sociální příspěvky, aby dosáhli dohody s věřitelskou trojicí - Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) - a otevřeli si tak cestu k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního úvěrového programu. Atény peníze potřebují, už na konci měsíce je čeká výrazná splátka MMF.