Ještě máme čas, abychom udrželi mír, řekl Macron. Peter Thiel odchází z Facebooku

Jednání mezi Vladimírem Putine a Emmanulem Macronem se protáhla, trvala pět hodin.

Jednání mezi Vladimírem Putine a Emmanulem Macronem se protáhla, trvala pět hodin. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Ještě máme čas, abychom udrželi mír, řekl Macron

Nová bezpečnostní architektura v Evropě by neměla stát na zákazu vstupu některých zemí do NATO, podotkl francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě. Narážel tím na ruský požadavek, aby se Severoatlantická aliance zavázala, že do svých řad nepřijme Ukrajinu. Oba politici za téměř šest hodin vzájemné debaty našli podle Macrona v otázce Ukrajiny společné body, ale neshody dál přetrvávají.

Putin varoval, že členství Ukrajiny v NATO by mohlo vést ke konfliktu mezi aliancí a Ruskem, pokud se Kyjev jako členská země aliance pokusí získat zpět poloostrov Krym a ostatní spojenecké země tak „vtáhne do války“ s Ruskem. „Takový konflikt by nikdo nevyhrál,“ prohlásil Putin, který připomněl, že Rusko je významnou jadernou velmocí.

Podle Macrona, který bude v úterý jednat v Kyjevě, také neexistuje jiné než mírové řešení. „Uvědomujeme si závažnost situace a hledáme způsob, jak zachovat mír. Jsem hluboce přesvědčen, že je ještě čas,“ řekl Macron. „Jsme ochotní společně pracovat na budování stability a bezpečnosti v Evropě,“ dodal. Putin na tiskové konferenci uvedl, že s Macronem bude po jeho jednáních s ukrajinskou stranou hovořit znovu telefonicky.

Amerika dodá rakety Tchaj-wanu

Spojené státy schválily kontrakt o hodnotě sto milionů dolarů s Tchaj-wanem ohledně obranných raketových systémů Patriot, které posílí bezpečnost asijského ostrova. Podle amerických úřadů by tato pomoc měla přinést ostrovu bezpečnost a prostor pro ekonomický rozvoj. „Tváří v tvář pokračující čínské vojenské expanzi a provokativním akcím naše země posiluje svou národní bezpečnost díky solidní obraně a zároveň díky tomu prohlubuje blízkou bezpečnostní spolupráci mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy,“ uvedly tchajwanské úřady. Nezávislý ostrov se v posledních letech dostává do čím dál větších tenzí s pevninskou Čínou, která Tchaj-wan považuje pouze za vzbouřenou provincii. 

Peter Thiel odchází z Facebooku

Miliardový investor Peter Thiel odchází z představenstva společnosti Meta, která provozuje sociální sítě Facebook a Instagram. Thiel je jednou z nejznámnějších tváří Silicon Valley, v řídícím orgánu Facebooku seděl od roku 2005. Thiel také do Facebooku v rané fázi vývoje investoval a byl mentorem zakladatele Marka Zuckerberga. V poslední době byl ovšem k sociální síti kritický, Thiel má blízko k republikánským kruhům. 

Z trhů a burz

Akcie uzavřely smíšeně 

Akcie ve Spojených státech ukončily včerejší rozkolísanou seanci smíšeně. Investoři se stále snaží zpracovat nedávné výsledky hospodaření gigantů Amazon.com a Meta Platforms, majitele sociální sítě Facebook.

Index Dow Jones si nakonec připsal 1,39 bodu a uzavřel na 35 091,13 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 klesl o 16,66 bodu, tedy 0,37 procenta, na 4483,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 82,34 bodu, tedy o 0,58 procenta na 14 015,67 bodu.

Akcie Amazonu vzrostly

Akcie Amazonu dnes navázaly na páteční růst, kdy firma díky příznivým hospodářským výsledkům zvýšila svoji tržní kapitalizaci zhruba o 190 miliard dolarů. Posílily také akcie firmy Peloton Interactiv v reakci na zprávu, že se o ni zajímají společnosti Amazon a Nike. Posílily i akcie společností Spirit Airlines a Frontier Group Holdings, které oznámily, že plánují spojení, jímž vzniknou páté největší aerolinky v USA.

Výsledky hospodaření za poslední tři měsíce loňského roku zatím zveřejnilo 278 společností, které jsou součástí indexu S&P 500. Z toho 78,4 procenta jich překonalo očekávání analytiků, upozornila agentura Reuters.

Tweet dne

Na otázku francouzské novinářky, proč Rusko odmítá sbližování Ukrajiny s NATO, odpověděl Vladimír Putin poněkud emotivně. „Chcete válku mezi Ruskem a Francií? Chtějí to vaši čtenáři?” kladl Putin otázku zahraniční reportérce. 

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní návrh pravidel, která mají ve státech Evropské unie usnadnit výrobu mikročipů, jichž se v současnosti nedostává v elektronice ani v automobilovém průmyslu.
  • Polská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní úrokovou sazbu zvýší o půl procentního bodu na 2,75 procenta.
  • Slovenská centrální banka zveřejní údaje o vývoji cen bytů a domů na Slovensku v posledním čtvrtletí loňska.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron se při cestě z Kyjeva v Berlíně sejde s německým kancléřem Olafem Scholzem a s polským prezidentem Andrzejem Dudou, které bude informovat o pondělním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a o úterním setkání s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.