Jihoevropské země zápasí s lesními požáry, ropa roste po neúspěchu Bidenovy cesty do Saúdské Arábie

Hasiči na jihu Evropy bojují s rozsáhlými požáry.

Hasiči na jihu Evropy bojují s rozsáhlými požáry. Zdroj: Reuters,E15

Boj s rozsáhlými lesními požáry ve Francii
Boj s rozsáhlými lesními požáry ve Francii
Boj s rozsáhlými lesními požáry ve Francii
Boj s rozsáhlými lesními požáry ve Francii
Boj s rozsáhlými lesními požáry ve Francii
10
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 199. den roku, svátek mají Drahomíra a Arnold, před devatenácti lety byl zveřejněn návrh ústavy Evropské unie.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Jih Evropy pustoší lesní požáry

Vlna veder v Evropě působí lesní požáry v jihoevropských zemích. Ve Francii už kvůli nim bylo třeba evakuovat více než šestnáct tisíc lidí, problémy hlásí Španělsko, Řecko, Chorvatsko a Portugalsko. Úřady ve francouzském Gironde, oblíbeném turistickém regionu, evakuovaly personál kempů. Turisté odjeli už dříve. Na jihu Španělska uprchlo na tři tisíce lidí v oblasti pohoří Sierra de Mijas, část se jich pak mohla vrátit.

„Popadli jsme pár základních věcí a prostě jsme běželi, všichni na ulici byli v pohybu. Bylo tam hodně sanitek a hasičských vozů,“ popisovala BBC atmosféru Ellen McCurdyová, žijící u Malágy. Napříč oblastí Středozemního moře od Maroka po Krétu byly nasazeny do bojů s ohni tisíce hasičů a mnoho letadel s vodními bombami.

Teploty v některých zemích překračují 40 stupňů. Před extrémními vedry vydala varování i Británie, kde má být největší horko v pondělí a úterý.

✅ Zelenskyj odvolal šéfa kontrarozvědky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odvolal šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova a generální prokurátorku Irynu Venediktovovou. Jako důvod uvedl, že na Ruskem okupovaném území Ukrajiny pracují proti zájmům státu desítky pracovníků SBU a prokuratury.

„Více než 60 zaměstnanců prokuratury a SBU zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ uvedl Zelenskyj ve večerním projevu. „Takové množství zločinů proti základům národní bezpečnosti státu a vazby, které byly zaznamenány mezi pracovníky ukrajinských bezpečnostních složek a ruských speciálních služeb, vyvolávají velmi vážné otázky směrem k příslušným představitelům,“ dodal s tím, že se proto rozhodl Bakanova a Venediktovovou odvolat.

✅ Šéfové diplomacií EU projednají další vojenskou pomoc Ukrajině

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes proberou další vojenskou pomoc Ukrajině a nové sankce proti Rusku. Mohli by odsouhlasit novou platbu z unijního obranného fondu za nákup zbraní pro Kyjev. EU již společně financovala zbraně a vojenské vybavení za dvě miliardy eur, Kyjev však v době pokračující ruské ofenzivy na východě a jihu země žádá doplnění chybějícího arzenálu.

Zástupci unijních vlád budou debatovat o pátečním návrhu Evropské komise rozšiřujícím protiruské sankce například o zákaz dovozu ruského zlata do zemí evropského bloku. EU by ráda nový balík spočívající zejména ve zefektivnění dosavadních opatření schválila ještě před letní přestávkou. Během zasedání, k němuž se na dálku připojí i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, budou diskutovat také o dezinformacích spojených s ruskou invazí.

✅ Ceny ropy rostou

Ceny ropy se v pondělí zvedají vlivem slabšího dolaru a obav z napjatých dodávek. Tyto faktory vyrovnávají obavy z globální recese a dalšího šíření koronaviru a lockdownů v Číně. Surovina typu Brent se prodává kolem 102 dolarů za barel a WTI zhruba za 98 dolarů. Minulý týden přitom ropa zaznamenala největší pokles za přibližně měsíc kvůli obavě z recese.

K růstu přispívá i to, že se americkému prezidentu Joeovi Bidenovi nepovedlo v Saúdské Arábii dosáhnout nového příslibu rychlého zvyšování těžby. Poradce ministerstva zahraničí ve Washingtonu Amos Hochstein se však v neděli snažil rozptýlit zklamání z cesty, kterou kritizovali lidskoprávní aktivisté.

„Na základě toho, co jsme slyšeli na cestě, jsem si docela jistý, že v nadcházejících týdnech uvidíme několik dalších kroků,“ ujišťoval ve vysílání CBS. Další ostře sledované zasedání OPEC a jeho partnerů se uskuteční na začátku srpna.

✅ Starbucks zvažuje, že se zbaví svého britského byznysu

Americký kavárenský řetězec Starbucks údajně zvažuje prodej svého britského byznysu, uvádí BBC. Čelí podle ní stále větší konkurenci a měnícím se zvykům zákazníků. Společnost byla tvrdě zasažena sérií lockdownů a v květnu uvedla, že se bude soustředit na posílení svého hlavního podnikání v USA. Starbucks má v Británii zhruba tisícovku prodejen.

✅ Stane se dnes

  • Uskuteční se první jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie během českého předsednictví v Radě EU. Zasedání s kolegy povede český ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a komisařka pro energetiku Kadri Simsonová navštíví Baku. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev avizoval podpis dokumentu o energetické bezpečnosti.
  • Uskuteční se třetí kolo hlasování o kandidátech na post lídra britské Konzervativní strany.
  • Americký finanční ústav Bank of America zveřejní výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí.