EET musí být zničena. Aby se vrátila silnější

EET má být zrušena hlavně proto, že je symbolem nechtěného.

EET má být zrušena hlavně proto, že je symbolem nechtěného. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Pokud bychom hledali nejbabišovatější symbol babišismu v ekonomické oblasti, asi bychom se dokázali shodnout, že to byla a je elektronická evidence tržeb. Za žádný jiný zákon nelobboval tak vytrvale a urputně, rovnat se tomu může snad jen péče o blaho firem, které nejsou jeho. A jako nejbabišovatější symbol babišismu musí být v nových poměrech EET zrušena, ačkoli to nedává žádný valný smysl.

První výsledky již vidíme, ačkoli má být nyní pozastavená evidence úplně zrušena až od příštího roku, pokud se na tom parlament dokáže shodnout. Už teď se ale ukázalo, že řada restaurací a obchodů, hlavně těch menších v menších sídlech, přechází na hotovost. Není přitom zcela jasné, z jakého důvodu.

Argument, že za to mohou náklady na platební terminály a elektronické pokladny, se jeví poněkud podezřele, malí podnikatelé je mohou mít zdarma a odvádět jen procenta za platby kartou. Řekl to aspoň pro deník E15 šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který naopak nabízí jiný důvod a mluví přímo o návratu do šedé zóny. „Obecně je poplatek za používání karet levnější než práce s hotovostí. Tedy pokud se lidé nechtějí vyhýbat daňovým povinnostem,“ konstatoval.

To už jsou docela silná slova na adresu celého sektoru a potvrdit nebo vyvrátit je může až čas. EET měla pozitivní vliv na růst platů v pohostinství, což ukázala tvrdá statistická čísla. Pokud by se teď ukázalo, že znovu poklesly, znamenalo by to skutečně, že se restauratéři vrátili k bývalé praxi, kdy část mezd vypláceli zaměstnancům na ruku, v cashi. A to byla šedá zóna jako z učebnice.

Právě takováto paušální tvrzení ostatně provázejí EET od samého počátku a jsou tak trochu i důvodem, proč měla evidence své budoucí zrušení v genetickém kódu. Byl to právě Andrej Babiš, kdo její zavedení doprovázel výroky o nepoctivých obchodnících, dokonale ilustrovanými sloganem „všeci kradnú“. A taky nabubřelými sliby o desítkách miliard přínosu pro státní pokladnu, které se ovšem nenaplnily. A ovšem – evidenci nepomohla ani loterie Účtenkovka, jejíž přínos pro systém nikdo nedoložil, od počátku ji provázely podivné praktiky hráčů a nakonec celá vygradovala zjištěním, že za ni ministerstvo financí vyhodilo z okna 14 milionů v době, kdy se už nekonala. Sečteno – důvodů pro zrušení EET jako symbolu najdeme dost, i tak se ale nelze ubránit dojmu, že koaliční politici právě s vaničkou vylévají i dítě.

Na podzim se ve sněmovně a v Senátu o zrušení EET povede tvrdý boj. Koalice má v obou komorách dostatečnou sílu na to, aby ho prosadila, a pokud se k věci postaví ideologicky, nezabrání jí v tom ani desítky hodin promluv z tábora ANO, ani případná obstrukce. Na stole jsou přitom kompromisní návrhy, z nichž nejrozumnější se jeví zachování EET na dobrovolné bázi. To by se ovšem museli najít poslanci ochotní riskovat, že budou označeni za renegáty babišismu a obviněni z neplnění předvolebních slibů, mezi které zrušení EET patřilo.

Jak to všechno souvisí s malými obchody, kde nebudou brát karty? Vývoj se neza- staví, trend směřující k bezhotovostnímu styku bude pokračovat. Buď se přizpůsobí, nebo přijdou o část tržeb. A stát? Ten možná za nějaký čas zjistí, že mu šedou zónou utíkají daně. A vymyslí řešení: může se jmenovat třeba digitální evidence tržeb. Nebo nějak podobně. EET jako symbol babišismu bude zadupána, ať žije DET.