Jihokorejec hospitalizovaný na Slovensku MERS nemá, potvrdila analýza

Korea, MERS

Korea, MERS Zdroj: ctk

Nová analýza nepotvrdila nákazu koronavirem MERS u Jihokorejce, který byl hospitalizován na Slovensku. Informoval o tom mluvčí tmaního ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. K opětnému vyšetření přistoupily slovenské úřady poté, co ze čtveřice vzorků, jejichž rozbor se prováděl o víkendu v pražské laboratoři, byly tři negativní a jeden dosáhl hraničních hodnot.

„Můžeme potvrdit, že kontrolní vyšetření vzorků skončilo a výsledky jsou negativní,“ uvedl Bubla. V reakci na výsledek nejnovější analýzy slovenští hygienici zrušili karanténní opatření pro hotel v Žilině, v němž devětatřicetiletý muž bydlel.

Jihokorejec byl o víkendu převezen do bratislavské nemocnice a hospitalizován na zvláštní jednotce. Podle dnešního sdělení zdravotnického zařízení se stav pacienta zlepšil.

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a k dnešnímu dni na ni zemřelo 15 obětí a nakazilo se 145 lidí. Právě z Koreje pacient na Slovensko přiletěl.