Jihokorejské ekonomice se daří: rostla nejrychleji za 2 roky

Jižní Korea

Jižní Korea Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,9 procenta, což byl nejvyšší růst za dva roky. Tempo růstu výrazně zrychlilo proti poslednímu loňskému kvartálu, kdy ekonomika stoupla o 0,3 procenta. „Je to překvapivě silný start roku. Na rozdíl od loňska, kdy náboj v druhé polovině roku vyšuměl, očekávám letos ještě výrazné zrychlení růstu za předpokladu, že si udrží dynamiku USA a Čína,“ komentoval to pro Bloomberg Yoon Yeo Sam z Daewoo Securities.

Meziročně se HDP ve čtvrté největší asijské ekonomice zvýšil o 1,5 procenta, tedy stejným tempem jako ve čtvrtém čtvrtletí. Analytici předpokládali mírné zpomalení na 1,4 procenta. K růstu přispěly hlavně vyšší kapitálové výdaje a vývoz.

Export stoupl navzdory masivnímu uvolňování měnové politiky v Japonsku, které oslabilo jen a zlepšilo konkurenceschopnost japonských vývozců. Růst výdajů a vývozu překonal i pokles soukromé spotřeby, která se snížila poprvé za pět čtvrtletí.

Vývoj HDP Jižní Koreje(mezičtvrtletně)

Vývoj HDP Jižní KorejeVývoj HDP Jižní Koreje | tradingeconomics.com

Příznivá zpráva o ekonomickém vývoji přichází poté, co centrální banka mírně snížila odhad růst jihokorejské ekonomiky pro letošní rok na 2,6 procenta z 2,8 procenta. Banka své rozhodnutí odůvodnila zhoršením globálního ekonomického výhledu.

Banka rovněž v dubnu ponechala hlavní úrokovou sazbu již šestý měsíc za sebou beze změny s tím, že ekonomika je na cestě k pomalému oživování a není natolik slabá, aby byl důvod k dalšímu snížení úrokových sazeb. Banka snížila úroky loni dvakrát, napsaly agentury AP a Reuters.

S cestovkou do Severní Koreje aneb Potěmkinovu vesnici nevybudujete všude