Jízda ruských motorkářů přes Polsko je podle Kopaczové provokace

Vladimir Putin a vůdce motorkářského klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov

Vladimir Putin a vůdce motorkářského klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov Zdroj: CC BY 3.0: Press service of the government of Russia

Polská premiérka Ewa Kopaczová označila připravovanou jízdu ruských motorkářů z klubu Noční vlci za provokaci. Předsedkyně vlády to uvedla v rozhovoru poskytnutém rádiu TOK FM. Noční vlci podle ruských médií chtějí přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko cestovat do Berlína.

Rozhodnutí, zda polské úřady průjezd motorkářské kolony přes své území povolí, ještě nepadlo. Podle Kopaczové ho učiní pohraničníci přímo na místě. Pokud Noční vlci nějakým způsobem ohrozí bezpečnost země nebo budou Polsko urážet, podniknou proti nim polské úřady příslušné kroky. Šéf motorkářského klubu Alexandr Zaldostanov podle Kopaczové zatím nepožádal v žádné ze zemí schengenského prostoru o vízum, které je nutné pro vstup do Polska. O vízech dalších členů klubu prý informace nemá.

Cesta, která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, by měla z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německé město Torgau, kde se na konci války na Labi setkaly spojenecké armády Sovětského svazu a Spojených států, do berlínské čtvrti Karlshorst. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.

Podle agentury AFP se chce přinejmenším část motorkářů zastavit i v někdejším nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Podle portálu wyborcza.pl chtějí připomenout roli Rudé armády při osvobození tohoto místa a reagovat tak na slova polského ministra zahraničí Grzegorze Schetyny. Ten v lednu, krátce před 70. výročím osvobození nacistické továrny na smrt, řekl, že těmi, kdo otevřeli bránu tábora, byli ukrajinští vojáci. To kritizoval Kreml, který toto vyjádření pochopil jako zmenšování role Rusů v boji s nacismem, napsala wyborcza.pl.

Muzeum, které se nachází v místech někdejšího vyhlazovacího tábora, o příjezdu ruských motorkářů ví. „Skupina ruských motorkářů si rezervovala třicet míst a průvodce na 29. dubna,“ potvrdil mluvčí muzea v Osvětimi Bartosz Bartyzel. Zastavit se prý ale chtějí i na dalších památných místech války.

Putin jede na trojkolce s Nočními vlky, foto z roku 2010Putin jede na trojkolce s Nočními vlky, foto z roku 2010 | ctk

Šéf polské diplomacie Schetyna podle agentury PAP řekl, že v souvislosti s průjezdem Nočních vlků vypukla „mediální hysterie“ a že jde o politickou provokaci, které se nesmí podlehnout. „Polsko je právní stát a navštívit ho může každý, jen to musí dělat shodně s platnými zákony,“ připomněl Schetyna.

Mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate řekl, že „příslušné německé úřady budou (průjezd ruských motorkářů) bedlivě sledovat“, napsala agentura AP. Podle ministerstva zahraničí žádná taková skupina ještě nepožádala o víza.

Pět tisíc členů motorkářského klubu

Ruský motorkářský klub, jehož stoupencem je prezident Vladimir Putin, má asi 5000 členů a řídí se přísným řádem. Po loňském převratu na Ukrajině Noční vlci aktivně pomáhali ruské okupaci Krymu a jejich vůdci se ocitli na sankčním seznamu USA. Evropská unie na vůdce klubu sankce neuvalila.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

V Polsku, které má s Ruskem dlouhodobě napjaté vztahy, se proti ohlášené jízdě zvedla vlna odporu a příslušnou petici podepsaly údajně už tisíce lidí. „Polská akce vyvolá naši reakci,“ reagoval šéf motorkářů Zaldostanov. Pokud se někdo pokusí průjezd Polskem zastavit, bude se podle něj jednat pravděpodobně o „potomky policistů, kteří kolaborovali s Němci, a dozorců v ghettech“. Jízdy se zúčastní jen stovka členů Nočních vlků v malých skupinkách, tvrdí Zaldostanov.