Jižní Korea kvůli epidemii zavřela dva tisíce škol

Jihokorejští školáci se chrání proti nákaze virem MERS

Jihokorejští školáci se chrání proti nákaze virem MERS Zdroj: ctk/AP

Korejské úřady už zaregistrovaly 87 případů nákazy nebezpečného koronaviru MERS, kterým byla dosud nejvíce postižena Saúdská Arábie. Ve snaze zamezit jeho šíření včera zavřely téměř dva tisíce škol po celé zemi. Zhruba 2500 lidí bylo umístěno do karantény. Úřady také hodlají ve spolupráci s policií či prostřednictvím mobilních telefonů sledovat polohu těchto lidí, aby se přesvědčily, že karanténu neporušují.

„V několika případech jsme zjišťovali polohu lidí pomocí sledování mobilních telefonů. Pokud bude třeba někoho najít, vyžádáme si údaje o jeho pohybu,“ řekl Jeong Eun-Kyeong z korejského Centra pro prevenci a kontrolu chorob.

Důvodem ke striktnímu vyžadování karantény je i nedávný případ jednoho jihokorejského občana, který navzdory pokynům odcestoval do Číny a později byl u něj virus MERS diagnostikován.

MERS (doslova středoasijský respirační syndrom) se objevil v roce 2012 u osob, které přicestovaly z Arabského poloostrova. Virus je blízkým příbuzným SARS, také zasahuje dýchací cesty a může způsobit i selhání ledvin.

Úmrtnost nakažených se pohybuje kolem padesáti procent, dosud nakazil nejméně 1179 lidí a má na svědomí přes 440 mrtvých. Nedá se léčit a neexistuje proti němu vakcína. Jeho výskyt byl potvrzen v pětadvaceti zemích, Česká republika mezi ně nepatří. Podle lékařů se nešíří vzduchem, ale pouze dotykem.