Jižní Korea úspěšně otestovala dvě rakety o doletu 500 kilometrů

Jižní Korea provedla úspěšný test svých dvou balistických raket, které jsou schopny zasáhnout celé území nepřátelské KLDR. Informovala o tom agentura AP. Zkouška se uskutečnila v době pokračujícího napětí mezi oběma Korejemi, které podněcuje především severokorejský jaderný a raketový program. KLDR v květnu uvedla, že úspěšně otestovala podmořskou balistickou střelu odpálenou z ponorky a také že disponuje technologií umožňující jí vyrobit jaderné hlavice pro rakety.

Jihokorejské ministerstvo obrany k dnešní zkoušce sdělilo, že rakety s doletem více než 500 kilometrů byly odpáleny z testovacího zařízení na jihu země.

Dohoda mezi Spojenými státy a Jižní Koreou z roku 2012 umožnila Soulu vlastnit rakety delšího doletu, aby země dokázala lépe čelit severokorejské jaderné a raketové hrozbě. Předchozí dohoda USA a Jižní Koreje Soulu nedovolovala vyvíjet a rozmísťovat balistické střely s doletem delším než 300 kilometrů.

Severní Korea novou dohodu označila za spiknutí s cílem vyvolat válku. Sama KLDR za vývoj svých střel dlouhého doletu a za nukleární zkoušky čelí tvrdým mezinárodním sankcím.