Jižní Korea vyměnila předsedy vlády, kvůli nehodě trajektu

Jihokorejský trajekt Sewol zmizel pod hladinou, místo jeho potopení nyní označují bóje

Jihokorejský trajekt Sewol zmizel pod hladinou, místo jeho potopení nyní označují bóje Zdroj: ctk/ap

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje jmenovala bývalého soudce Nejvyššího soudu premiérem. Nový předseda vlády An Te-hi má v úřadu nahradit Čong Hong-wonga, který nabídl svou rezignaci kvůli nehodě trajektu z 16. dubna. Neštěstí si vyžádalo na tři stovky mrtvých.

Nově jmenovaný premiér byl kromě jiného pověřen dohleden nad reformou státní správy. Prezidentka mimo jiné přijala také rezignaci ředitele Národní zpravodajské služby a vedoucího tajemníka pro národní bezpečnost.

Nově jmenovaný premiér An Te-hi

Výrazné personální změny odstartovala nehoda trajektu v polovině dubna. Plavidlo se 476 lidmi na palubě se potopilo u břehů Korejského poloostrova během rutinní výletní plavby ostrov Čedžu. Většina cestujících byli středoškolští studenti na školním výletě. K vysokému počtu obětí přispělo to, že posádka potápějící se lodi zprvu pasažérům nařídila, aby zůstali na místech. Plavidlo šlo ale rychle ke dnu a lidé se už pak nestihli dostat z podpalubí.

Od začátku čelila korejská vláda ostré kritice. Záchranné práce prý totiž byly velmi chaotické a pomalé. Jihokorejský premiér Čong Hong-wong později oznámil svou rezignaci.

„Jménem vlády se omlouvám za množství problémů, od neschopnosti zabránit nehodě až po neschopnost včasného řešení neštěstí,“ uvedl tehdy Čong. „V naší společnosti se vyskytuje příliš mnoho nesrovnalostí a špatných praktik. Doufám, že tato hluboce zakořeněná zla budou napravena, tak aby se podobná neštěstí již nestala,“ dodal.