Johnson & Johnson zaplatí miliardy korun za chybné informace u léků. Nemusí být sám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson zaplatí za svůj podíl na takzvané opioidové krizi pokutu 572 milionů dolarů (13,3 miliardy korun). Podle zpravodajského serveru BBC tak rozhodl soud v americkém státě Oklahoma. Podle něj J&J a někteří další výrobci a distributoři přípravků na bolest nepravdivě informovali o návykových rizicích opioidů a zároveň nadhodnocovali jejich výhody. Firma se proti verdiktu chystá odvolat.

Částka vyměřená soudem společnosti J&J bude podle soudce Thada Balkmana použita na péči a léčbu závislých na opioidech. Počátkem roku se ve stejném případu dohodla se státem Oklahoma jiná farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries, platit bude 85 milionů dolarů.

Podle amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí měly opioidy mezi roky 1999 a 2017 podíl na téměř 400 tisíc úmrtích z předávkování. Podle právníků státu Oklahoma zemřelo v tomto americkém státě od roku 2000 na předávkování opioidy asi 6000 lidí.

Výsledek soudního stání v Oklahomě pečlivě sledují žalobci v asi 2000 podobných soudních procesech, o nichž má v říjnu rozhodovat soud v americkém státě Ohio. Akcie J&J na zprávu nicméně zareagovaly růstem, protože investoři se obávali, že pokuta bude výrazně vyšší, uvedl severoamerický korespondent BBC Peter Bowes.