Vědci vymysleli implantát, který dokáže doručit léky přímo do mozku. Ovládá se telefonem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Týmu amerických a jihokorejských vědců se podařilo vyvinout mozkový implantát, jenž se ovládá pomocí chytrého telefonu a je schopen distribuovat léky přímo do mozku. Zařízení, které může jednou pomoci s vývojem terapií nebo výzkumemn nemocí, nyní testují na myších. Informoval o tom vědecký magazín Nature Biomedical Engineering.

„Bezdrátové neurální zařízení umožňuje modulaci, kterou až doposud nikdo nevymyslel,“ říká hlavní autor studie Raza Qazi. Na vývoji spolupracují korejští vědci z tedžonského Institutu pro vědu a technologii a jejich američtí kolegové z univerzity v coloradském městě Boulder.

Nové zařízení je mnohem lehčí než současné přístroje. Používá malé vyměnitelné kazety s léky a k zavádění používá sondy, které nejsou tlustší než lidské vlasy. Zařízení navíc disponuje technologií Bluetooth a díky tomu ho mohou lékaři ovládat prostřednictvím chytrých telefonů. 

Vědci věří, že nové přístroje najdou využití při vývoji nových terapií proti bolesti i v léčbě neurologických a neuropsychických onemocnění. Nový nástroj navíc přináší naději, že jednou pomůže lékařům zjistit více o různých chorobách, které ovlivňují funkci mozku. Mezi ně patří například Parkinsonova a Alzheimerova nemoc, klinická deprese a různé formy závislosti.

„Zařízení v sobě spojuje nejmodernější elektroniku a produkty mikro a nano technologií. Toto spojení musíme dál rozvíjet, abychom ho jednou mohli přenést do praxe,“ plánuje spoluautor studie Jae-Woong Jeong.

Stávající přístroje zavádí léky přímo do mozku prostřednictvím kovových trubic nebo optických vláken. Kvůli těžkopádnosti ale mohou způsobit poškození orgánu. Množství látek, které je možné jejich prostřednictvím distribuovat, je navíc značně omezené.