Jsme připraveni na konec krize, tvrdí Irové

Irská ekonomika je na počátku silného zotavení a vláda by díky tomu mohla už příští rok získat zpět přístup na mezinárodní dluhopisové trhy. V rozhovoru pro server Dow Jones Newswires to řekl zástupce ministra financí Brian Hayes.

Poslední data podle Hayese, jehož oficiální titul zní ministr státu, ukazují, že vláda letos na daních vybrala více, než za stejné období loňského roku. Větší je i objem zahraničních investic a země zastavila propad počtu pracovních míst. To prý signalizuje blížící se konec hospodářské krize. Hayes nicméně neuvedl konkrétní čísla.

„Připravili jsme vše potřebné na to, až se světová ekonomika zdvihne,“ řekl Hayes. Vláda se podle něj chystá na přestavbu ekonomiky, což jí pomůže překonat dluhovou krizi.

Hayes prohlásil, že pokud by irská ekonomika příští rok rostla o 2,5 procenta, země „by se určitě vymanila z krize a na cestě zpět na trhy“. Předpovědi ale tak pozitivní nejsou. Podle středeční zprávy irské centrální banky by letos hospodářství mělo růst o 0,5 procenta a v roce 2013 o 2,1 procenta. Na konci minulého roku se irská ekonomika propadla zpet do recese. Březnový výzkum mezi nákupními manažery naznačil, že nyní už hospodářství opět roste.

Irská vláda s krizí bojuje už pět let. V roce 2007 skončil stavební boom a následné problémy irských bank vládu přiměly stát problémové finanční ústavy sanovat. V roce 2010 investoři přestali nakupovat irské dluhopisy a země si musela půjčit 67,5 miliardy eur od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky. Na dluhopisový trh by se Irsko mělo vrátit na konci příštího roku, kdy skončí současný záchranný program.