Jsou britské vlaky přeplněné? Šéf labouristů možná nafingoval cestu na podlaze

Vlak společnosti Virgin Trains

Vlak společnosti Virgin Trains Zdroj: Stepan Bruner, E15

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn vytvořil video, na kterém sedí na podlaze ve vlaku z Londýna do Newcastlu. Neměl si kam sednout, tvrdí a žádá zestátnění dopravce Virgin Trains. Firma reagovala zveřejněním záběrů z průmyslových kamer, podle nichž Corbyn předtím, než začal natáčet, minul řadu volných míst.

Britské vlaky jsou přeplněné a mohou za to soukromí provozovatelé, kteří nevypravují dost spojů, tvrdí šéf britských labouristů. Aby to dokázal, vydal se na tříhodinovou cestu s Virgin Trans, během níž natočil video, kde sedíc na podlaze vysvětluje, že na něj ve vlaku nezbylo místo.

„Je to problém, se kterým se každý den setkává mnoho cestujících. Tento vlak je dnes úplně nacpaný,“ prohlásil na videu Corbyn. Dodal, že vlaky jsou navíc předražené. Řešením je podle něj opětovné zestátnění britské železnice.

Jeremy Corbyn ve vlaku Virgin Trains

Corbynovo PR oddělení by si mohlo mnout ruce, kdyby společnost Virgin nepřišla s vlastní verzí události podpořenou závěry z bezpečnostních kamer ve vlaku. „Pan Corbyn a jeho tým prošli kolem prázdných, nezarezervovaných míst, a nyní tvrdí, že vlak byl přeplněný,“ napsal šéf Virgin Richard Branson.

Virgin tvrdí, že poté, co Corbyn přestal filmovat, mu personál vlaku ukázal volná místa v jiném vagónu, kde se svým týmem strávil zbytek cesty.

Corbynův tým trvá na své verzi. Podle ní se místa ve vlaku uvolnila až poté, co stevardi nabídli jedné rodině přesazení do první třídy. Záběry, na nichž Corbyn míjí prázdná sedadla, vysvětluje tím, že na některých z nich ležela zavazadla, takže to vypadalo, že jsou obsazená.

Pro Corbynovu verzi hovoří i to, že na záznamu z kamer ve vlaku údajně prázdná místa nepřešel jen politik se svým týmem, ale i další cestující. Vedle Corbyna navíc posedávali na zemi nebo stáli i další lidé.