Juncker: Odchod Řecka z eurozóny je vyloučený

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Odchod z Řecka z eurozóny je "na sto procent" vyloučený, uvedl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ohledně rozuzlení nynější řecké krize ale není šéf evropské exekutivy příliš optimistický, vadí mu například malá spolupráce Atén.

Řecko stále nepředložilo trojici svých mezinárodních věřitelů podrobný seznam reforem, jak bylo s premiérem Alexisem Tsiprasem dohodnuto na okraj posledního summitu EU. Původní předpoklad přitom byl, že věc dál zásadně posunou ministři financí zemí platících společnou měnou, kteří se sejdou tento pátek v lotyšské Rize. Nyní se zřejmě řešení přinejmenším odkládá.

Rozhovory se podle Junckerových vyjádření pro Politico sice v posledních dnech „hnuly správným směrem“, přesto prý ale zbývá ještě dlouhá cesta.

Přečtěte si komentář Petra Dufka:

Atény se dál snaží prosadit zmírnění úsporných opatření, ale Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond trvají na významných reformách výměnou za souhlas s uvolněním poslední části peněz ze stávajícího záchranného programu, tedy asi 2,7 miliardy eur (přes 70 miliard korun).

Vyčerpanost z řeckých jednání

„Potřebujeme mít jasno a jasno nemáme. Už mi došla trpělivost. Zase jsem ji našel a nechci o ni přijít znovu,“ řekl serveru Politico Juncker. Podobné vyčerpání z řeckého přístupu k problému dávají v posledních dnech najevo i jiní evropští představitelé.

Předseda Evropské komise v rozhovoru připustil, že jeho optimismus ohledně udržení Řecka uvnitř společné evropské měny má základ spíše v nepředstavitelnosti jiné možnosti než ve faktickém postupu konkrétních jednání.

Politico, nový zpravodajský server na evropské scéně
Rozhovor s předsedou Evropské komise se stal hlavním materiálem pro dnešní počátek provozu Politico Europe - evropské verze amerického serveru Politico. Na bruselské mediální scéně ambiciózní web nahradil dosavadní respektovaný European Voice, který vycházel každý týden také v tištěné verzi.
Americké Politico společně s německým vydavatelstvím Axel Springer převzaly European Voice loni 10. prosince.
Politico Europe vede Matthew Kaminski, někdejší komentátor mezinárodní politiky z Wall Street Journal. Redakci pro začátek představuje několik desítek novinářů v bruselské centrále a reportéři ve městech po kontinentu.
Politico vzniklo v USA v roce 2007 jako nezávislá a nestranná zpravodajská organizace. Velmi rychle si ve Washingtonu získalo respekt, měsíčně nyní jeho stránky podle dnešní tiskové zprávy navštěvuje na sedm milionů čtenářů.
European Voice zahájil činnost v roce 1995 jako součást skupiny týdeníku Economist. Od roku 2013 jej vlastnila francouzská holdingová společnost.

Petr Dufek: Trpělivost věřitelů je zřejmě nekonečná