Juncker: Předběžná dohoda s Brity je spravedlivá

šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Předběžná dohoda o britských požadavcích pro setrvání země v Evropské unii je spravedlivá pro Británii i zbylých 27 členských států unie, řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V projevu k poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku dodal, že Evropská komise podporuje návrh dohody, který v úterý zveřejnil předseda Evropské rady Donald Tusk.

„Vždycky jsem říkal, že chci, aby Británie zůstala členem Evropské unie na základě férové dohody. Návrh dohody, který byl představen, je spravedlivý pro Británii i dalších 27 členských zemí,“ uvedl Juncker.

Dosud nejobtížnějším bodem jednání s Londýnem byla podle Junckera migrace pracovníků a volný pohyb osob. Navrhovaný mechanismus takzvané záchranné brzdy, tedy možnosti, aby členská země reagovala na výjimečné situace spojené s příchodem pracovních sil z jiných států osmadvacítky, je podle Junckera „ušitý na míru“ britským obavám. Tento nástroj umožní Londýnu vyrovnat se s rekordním počtem občanů EU, kteří přišli do Británie, dodal předseda Evropské komise.

Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany (EPP), což je největší parlamentní frakce, prý doufá, že dohoda přesvědčí Brity, „že je lepší zůstat v rodině“. Rovněž podle lídra socialistů Gianniho Pitelly je zásadní, aby Británie v unii setrvala.

Svět se mění

Český poslanec Evžen Tošenovský ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR) je přesvědčen, že diskuse o takzvané brexitu má význam pro celou unii. Debata kolem Británie je podle něj také rozpravou o novém fungování EU. „Svět se dramaticky mění,“ podotkl Tošenovský s tím, že ani unie by podle něj neměla zkostnatět.

Podle českého poslance Pavla Teličky z Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) je na Britech, aby posoudili, zda je současná dohoda dostatečná. Dokument bude mít dopad na Evropskou unii i její občany, řekl Telička. „Ale pokud to má být cena za setrvání (Británie v EU), jsem ochoten ji zaplatit,“ dodal.

Šéf ALDE Guy Verhofstadt prohlásil, že unie by byla bez Británie trpaslíkem a nemohla by pak být protiváhou Číny, Ruska a Spojených států. Vítězem brexitu by podle něj byl ruský prezident Vladimir Putin, který „má v oblibě rozdělovat Evropu“.