Juncker prý Putinovi naznačil možnost zlepšení obchodních vztahů

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v dopise ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi signalizoval možnost zlepšení obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem v případě, že bude dodržováno příměří na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters, která získala přístup k obsahu dopisu. Kreml ale oznámil, že souvislost mezi hospodářskou spoluprací a ukrajinskou krizí nevidí.

Juncker podtrhl důležitost, kterou přikládá dobrým vztahům mezi EU a Moskvou, jež se prý k jeho lítosti nemohly v uplynulém roce rozvíjet. Uvedl prý také, že požádal pracovníky Evropské komise, aby prostudovali možnosti užší spolupráce mezi EU a Euroasijskou hospodářskou unií (EAHU), v jejímž čele stojí právě Rusko.

„Rozhodnutí o podmínkách, za kterých bychom se touto cestou ubírali, je v rukou členských států Evropské unie a mělo by být zejména sladěno s realizací minských dohod (o obnovení míru na Ukrajině),“ cituje agentura Reuters z dopisu, který byl odeslán tento týden.

Putinův mluvčí potvrdil přijetí Junckerova poselství, podmínku ukrajinského příměří ale odmítl. „Spojitost s plněním minských mírových dohod v situaci, kdy není Kyjev připraven dohody plnit, je sotva aktuální a možná,“ řekl ruským novinářům mluvčí Dmitrij Peskov. Myšlenka spolupráce EU a EAHU je ale podle něj na stole už dávno, protože ruská strana ji opakovaně navrhuje, dodal.

Hospodářské společenství EAHU vytvořila Moskva loni jako protiváhu Evropské unii. Jeho členy jsou vedle Ruska také Arménie, Bělorusko, Kazachstán a Kyrgyzstán. Ukrajina, která měla být klíčovým členem EAHU, se po loňském převratu k nelibosti Ruska přiklonila k Evropské unii.

Impulz ke spolupráci?

Junckerova iniciativa by podle Reuters mohla dát Putinovi impulz ke spolupráci při řešení ukrajinské krize v době, kdy se Francie a některé další západoevropské státy chtějí s Moskvou spojit v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Mluvčí komise potvrdila, že Juncker Putinovi napsal, dopis však podle ní neobsahuje žádné nové závazky.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius uvedl, že ho dopis překvapil. Jeho obsah prý neodráží všeobecný postoj členských států Evropské unie. Upozornil také, že dopis se nevyjadřuje k sankcím EU, které byly na Rusko uvaleny kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Litva je podobně jako další pobaltské a středoevropské země znepokojena možností, že by představitelé EU a západoevropské země mohli zaujmout vůči Rusku v otázkách Ukrajiny vstřícnější postoj výměnou za spolupráci na Blízkém východě. Juncker v říjnu vyvolal kontroverzní reakce, když během návštěvy Německa uvedl, že Evropa musí zlepšit vztahy s Ruskem a nesmí se v tomto směru řídit postojem Washingtonu.