Juncker: Společná armáda EU by ukázala Rusku, že myslíme svou obranu vážně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se vyslovil pro vytvoření společné evropské armády. V rozhovoru pro německý nedělník Welt am Sonntag řekl, že společná armáda by Rusku ukázala, že to Evropská unie s obranou svých hodnot myslí vážně.

O potřebě společné evropské armády se hovoří dlouhá léta. Jejím zastáncem je i nynější šéf unijní exekutivy. „Evropská armáda není od toho, aby byla hned nasazena. Ale společná armáda Evropanů by Rusku dala najevo, že to s obranou hodnot Evropské unie myslíme vážně,“ řekl Juncker.

„Taková armáda by nám pomohla utvářet společnou zahraniční a bezpečnostní politiku a společně brát na vědomí odpovědnost Evropy ve světě,“ vyložil Juncker. Evropská armáda by však podle něj neměla představovat konkurenci NATO. 

Vizi vytvoření evropské armády v budoucnu zastává například i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, připomíná agentura DPA. Minulý měsíc však ministryně zdůraznila, že není uskutečnitelná krátkodobě. Je ale přesvědčená, že její vnuci už budou žít ve „Spojených státech evropských“, které budou mít i svou armádu. 

předseda Evropské komise Jean-Claude Junckerpředseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | ctk/APPředseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Protiruské výroky Američanů krizi zbytečně vyhrocují, stěžuje si prý Berlín