K břehům Libye směřují dvě americké válečné lodě

Americké lodě směřují ke břehům Libye.

Americké lodě směřují ke břehům Libye. Zdroj: ctk

Americké námořnictvo vyslalo k břehům Libye dvě válečné lodě.  (Foto ČTK)
Jde o reakci na útok na konzulát USA v Benghází, při němž v úterý zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi. (Foto ČTK)
Americký velvyslanec v Libyi Christopher Stevens zemřel při útoku na americký konzulát v Benghází následkem inhalace kouře, což způsobilo krvácení do žaludku.  (Foto ČTK)
Lidé zapálenými svíčkami uctívají památku zesnulého velvyslance.  (Foto ČTK)
Dosavadní zprávy hovořily o tom, že incident před konzulátem USA v Benghází podnítil protiislámský film americko-izraleského filmaře. Výňatky z něj se dostaly na internet včetně populárního serveru YouTube. Americký internetový gigant Google, který tento web provozuje, podle agentury Reuters ve středu oznámil, že čtrnáctiminutový klip z filmu vysmívajícího se údajně islámskému prorokovi Mohamedovi neodstraní.  (Foto ČTK)
8
Fotogalerie
Americké námořnictvo vyslalo v reakci na útok na konzulát USA v Benghází, při němž v úterý zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi, k břehům této severoafrické země dvě válečné lodě. Britský zpravodajský server BBC s odvoláním na nejmenované činitele uvedl, že americké úřady vyšetřují, zda byl úterní útok plánován předem.

Prezident USA Barack Obama v telefonickém rozhovoru vyzval prezidenty Libye a Egypta ke spolupráci při zajišťování bezpečnosti diplomatického personálu. Oba prezidenti podle AP přislíbili, že budou spolupracovat na dopadení útočníků a jejich předvedení před spravedlnost.

„Blízko libyjských břehů budou dvě plavidla, ale jen z preventivních důvodů,“ uvedl mluvčí Pentagonu a upřesnil, že toto opatření neznamená bezprostřední vojenskou operaci. „Americká armáda přijímá pravidelně v určitých situacích předběžná opatření. Za určitých okolností je to opatření vedené jen opatrností,“ vysvětlil mluvčí Pentagonu. Plavidla nesou řízené střely Tomahawk, nemají ale žádné konkrétní poslání.

USA už předtím oznámily, že do Libye vysílají tým 50 vojáků námořní pěchoty specializovaných na boj proti terorismu. Obama nařídil také posílit bezpečnostní opatření u amerických diplomatických misí ve světě.

Podle zdrojů citovaných BBC byl úterní útok v Benghází proveden komplexně a profesionálně. Američtí činitelé citovaní agenturou AFP uvedli, že úřady pracují i hypotézou, že útok byl spíše výsledkem koordinované akce. Extremisté prý možná využili úterní demonstrace před konzulátem jako záminku k útoku na budovu.

„Detaily jsou ještě velmi mlhavé, ale jasně to nese podpis Al-Káidy,“ usoudil v televizi CNN republikánský předseda výboru pro zvláštní informační služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers. Americké úřední zdroje agentury AP uvedly, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) do země posílá tým určený pro shromažďování důkazů.

Dosavadní zprávy hovořily o tom, že incident před konzulátem USA v Benghází podnítil protiislámský film americko-izraleského filmaře. Výňatky z něj se dostaly na internet včetně populárního serveru YouTube. Americký internetový gigant Google, který tento web provozuje, podle agentury Reuters ve středu oznámil, že čtrnáctiminutový klip z filmu vysmívajícího se údajně islámskému prorokovi Mohamedovi neodstraní. Šot prý neporušuje stanovy YouTube. Google ale dočasně omezil možnost stáhnout si jej v Egyptě a v Libyi.

Odminujeme poušť a můžete přijet, láká Libye turisty

Personál amerického konzulátu v Benghází byl evakuován do Německa a americká diplomatická přítomnost v Tripolisu byla omezena. Na americké ambasádě v Káhiře demonstranti v úterý strhli americkou vlajku a dočasně ji vyměnili za islámský prapor.