K útokům v Bruselu se přihlásil Islámský stát, hrozí dalšími atentáty

Na letišti v Bruselu explodovaly nálože  (22. března 2016)

Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016) Zdroj: CTK

Radikální organizace Islámský stát (IS) se přihlásila k dnešním teroristickým útokům v Bruselu, které si podle dosavadních informací vyžádaly asi 30 mrtvých a zhruba 200 zraněných. IS prohlášení učinil přes agenturu Amak, která podporuje islamisty. Egyptský deník Al-Watan s odkazem na stejný zdroj napsal, že IS má v úmyslu provést v Evropě další atentáty.

„Atentáty (v Bruselu) byly provedeny na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí,“ sdělili islamisté. Bojovníci IS provedli podle prohlášení sérii útoků pomocí „pásů s výbušninami a výbušných zařízení. Cílem byl podle islamistů Brusel jako hlavní město Belgie, „země, která je součástí mezinárodní koalice proti Islámskému státu“.

„Bojovníci Islámského státu začali střílet uvnitř letiště Zaventem a pak odpálili své pásy s výbušninami,“ stojí v prohlášení. Další „mučedník“ svůj pás s výbušninami odpálil ve stanici metra Maalbeek. „Útoky si vyžádaly více než 230 mrtvých a zraněných,“ píše se ve zprávě agentury Amak.

Belgický premiér Charles Michel prohlásil, že zatím nemá informace, že by dnešní události souvisely s teroristickými útoky v Paříži z loňského 13. listopadu. Při nich zahynulo 130 lidí a rovněž se k nim přihlásil IS. Minulý týden v pátek policie v Bruselu dopadla Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů útoků v Paříži.

O spojitosti IS s útoky v Bruselu dnes v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena Cope hovořil španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. Islámský stát je podle něj schopen své teroristické buňky aktivovat ve velmi krátkém čase, žádné velké přípravy skupina prý činit nemusí. „Stačí rozkaz a oni zaútočí,“ řekl.