Kaddáfího syn Sajf Islám je na svobodě

Sajf Islám Kaddáfí se ukázál svým příznivcům v centru Tripolisu

Sajf Islám Kaddáfí se ukázál svým příznivcům v centru Tripolisu Zdroj: CTK/AP

Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám, o němž opozice v pondělí tvrdila, že ho zajala, je na svobodě. Objevil se v noci na dnešek v Tripolisu se svými stoupenci. Dle agentury Reuters přišel do hotelu, v němž jsou ubytováni zahraniční novináři. Podobně jako v minulosti podal vlastní a od opoziční zcela odlišný popis situace. Vláda prý v boji proti povstalců vítězí.

Televizní kamery usmívajícího se Sajfa zabíraly, jak mává pěstí ve vzduchu a třese si rukama se stoupenci. Dle Reuters zavedl Sajf Islám novináře do otcova střeženého sídla Báb al-Azízíja. „Přerazili jsme povstalcům hřbet. Byla to léčka. Dali jsme jim co proto a vítězíme,“ citovala agentura Sajfa.

Opozice tvrdila, že v neděli byli zajati Kaddáfího synové Saadí, Muhammad a Sajf Islám, zatímco jejich bratři Mutasim a Chámis byli se svým otcem ukryti v rezidenci v Tripolisu. Televize Al-Džazíra pak oznámila, že nejstaršímu Muhammadovi se s pomocí jeho stoupenců podařilo ze zajetí uprchnout, zatímco Chámis byl zřejmě nalezen mrtev. O Sajfově zatčení informoval v pondělí také Mezinárodní trestní soud (ICC).

Televize Al-Džazíra poukázala na to, že Sajfovo objevení se mezi zahraničními novináři značně poškodí věrohodnost výroků libyjské opozice.

Sajf Islám také prohlásil, že Tripolis má v rukou vláda a že si ze zatykače, který ICC vydal na něj a na jeho otce, těžkou hlavu nedělá. Kaddáfí se na veřejnosti neobjevil od víkendu, kdy opoziční jednotky vjely do Tripolisu. Sajf Islám na otázku, zda je jeho otec v bezpečí, odpověděl: „Samozřejmě.“