Kanada nepošle sportovce na tokijskou olympiádu, japonský premiér zvažuje odklad akce

Tokijský olympiský stadion

Tokijský olympiský stadion Zdroj: profimedia

Tokijský olympiský stadion
Japonský premiér Šinzó Abe.
3
Fotogalerie

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry, které se mají uskutečnit v Tokiu. Rozhodnutí souvisí s obavami kvůli šíření koronaviru. Podle kanadského olympijského výboru "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství". Japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, jestliže nebude možné uspořádání her v "úplné formě". 

"COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily hry o jeden rok," uvedly kanadské výbory ve svém prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor o víkendu poprvé přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her v Tokiu. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení her ale podle něj ve hře není.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna. Představitelé MOV i japonští organizátoři dosud na trvali na tom, že hry se uskuteční v původním termínu. V posledních dnech ale začaly sílit hlasy z národních olympijských výborů, sportovních svazů i od samotných sportovců, aby byly kvůli koronavirové krizi odloženy.